Varázslótanonc leszel vagy CSI ügynök? (x)

Játszani mindenki szeret. Bizony, még a felnőttek is szeretnek kalandot keresni, rejtvényeket megoldani, és a játék végén bezsebelni a jól megérdemelt elismerést.

A 2000-es évek egyik legnagyszerűbb hozadéka, hogy megismertük a szabadulószoba vagyis az escape game műfaját.

Az elsőre idegennek tűnő játék hamar népszerű lett, és az utóbbi évtizedben gombamód szaporodtak a szabadulószobák, jellemzően a fővárosban. Ma már számtalan karakter bőrébe bújhatunk a csernobili szerelőtől kezdve a CSI nyomozón át a varázslótanoncig.

Hogyan zajlik a játék?

A szabadulószobás játékoktól nem kell megijedni. Általában egy vagy két, esetleg három egybenyitható térben zajlik a játék, nagyjából 60 percig. Ennyi idő áll a rendelkezésünkre, hogy az összes rejtvényt megoldjuk, a logikai összefüggéseket megkeressük. Az időt digitális kijelző számolja vissza, így minden csapattag tisztában van vele, hogy mennyi idő maradt a szabadulásra.

Mielőtt becsukja a játékmester mögöttünk az ajtót, elmondja a küldetés célját, felhívja a figyelmet, hogy semmi nem véletlenül van elhelyezve a teremben, mindent vizsgáljunk meg alaposan. Ha valamit nyitni kell, vagy működésbe hozni, ne az erőnkkel oldjuk meg, hanem addig kutakodjunk, míg meg nem találjuk a feladvány megoldását.

szabadulószoba

A szoba tematikája lehet gyerekeknek megfelelő: barátságos, de izgalmas, míg a felnőtteknek készült pályák a történelmi helyszíntől a horrorisztikusig terjed.

A szabadulás szó szerint értendő, ha belépünk a játéktérbe, nincs visszaút. Az események és a megoldások végigvezetnek a kijáratig.

Ha elakad a csapatod, és nem tudjátok, hogy merre tovább, akkor sincs probléma, ugyanis a játékmester ad egy adóvevőt, amin keresztül segítséget lehet kérni. (Ezt természetesen akkor is lehet használni, ha valaki klausztrofóbia miatt nem bír tovább a zárt helyiségben maradni). Amikor már nagyon szorít az idő, de nem juttok egyről a kettőre, nem szégyen picit lendíteni a játék menetén.

Csapatban az erő

A szabadulós játékok társasjátékok. Két főtől ajánlják, de annál érdekesebb, minél többen, többféleképpen gondolkodnak a megoldáson. Remek időtöltés szülinap, legény- vagy lánybúcsú alkalmából, vagy akár csak kizökkenni a szürke hétköznapokból.

A szabadulószobák Budapesten számos variációban elérhetők, az Időcsapda 7 különböző pályát kínál a kalandos időtöltésre, ha kedvet kaptál kipróbálni, akkor feltétlenül nézz szét náluk.

Már online is

A 2020 márciusában kezdődött járványügyi intézkedések a szabadulószoba készítőket is újratervezésre kényszerítette. A helyszíni pályák mellett az online térben is meg kellett jelenni. Ennek viszont megvan az az előnye, hogy ha nagyon szimpatikus egy pálya, de távol van a lakóhelyünktől, akkor sem kell lemondanunk a játék izgalmáról. Online formában is választhatunk gyerekbarát tematikájút, amivel feldobhatunk mondjuk egy esős hétvégét, illetve kicsit nehezebb, felnőttbarát verziót is kipróbálhatunk.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés