Biológiailag lebomló csomagolások – egy fenntartható alternatíva (x)

Nemsokára Magyarország ad otthont a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozónak, amely a fenntartható fejlődéssel foglalkozik. Fő célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet szempontjából fontos folyamatokra, illetve kínáljon olyan alternatívákat, amelyekkel a negatív, a fenntartható jövőt veszélyeztető változások még visszafordíthatók.

Az expón is egészen biztosan szó lesz a biológiailag lebomló csomagolásokról is, amely e bejegyzés témája.

Mi a különbség a biológiailag lebomló és a komposztálható műanyagok között?

Megfigyelhető, hogy növekszik az emberek környezettudatossága, egyre nagyobb az igény a fenntartható termékekre, így például a bioműanyagokra is. Fontos, hogy különbséget tudjuk tenni az oxidatív úton lebomló, a biológiailag lebomló és a biológiailag komposztálható kifejezések között, amelyeket gyakran szinonimaként használnak, bár nem azok.

Aszerint, hogy honnan származnak és az élettartam végén hogyan viselkednek, megkülönböztetünk:

  • Bioalapú, de nem lebomló
  • Ásványolaj-alapú, de lebomló
  • Bioalapú és biológiailag lebomló műanyagokat

Go Green

A biológiailag lebomló műanyagok közé azok a műanyagok tartoznak, amelyeket mikroorganizmusok bevonásával vízzé, szén-dioxiddá és biomasszává lehet alakítani. A komposztálható műanyagok is ebbe a csoportba tartoznak, de a lebomlás ezeknél természetes körülmények között megy végbe meghatározott időn belül. Az oxidatív úton történő lebomlás is igazi lebomlás, mivel ebben az esetben a műanyag apró darabokra hullik szét, de molekuláris szinten nem bomlik le, mint a másik kettő.

A biológiailag lebomló csomagolások alkalmazása

Az igazán környezetbarát megoldás a megújuló alapanyagokból, növényekből készülő és biológiailag komposztálható műanyag. A biológiailag lebomlás mikroorganizmusok segítségével meg végbe.

Leggyakoribb műanyaggyártáshoz használt növények: kukorica, burgonya és cukornád. Az egyszer használatos műanyagok kivezetésének következményeként egyre több helyen találkozunk ilyen műanyagokkal. A Parainesis Magyarországon az elsők között kezdte el bioműanyag csomagolások gyártását.

Előnyük továbbá, hogy kevesebb energiára van szükség a gyártás során, ez is hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez. Nem tartalmaznak BPA-t, amely negatív hatással lehet a hormonháztartásra.

A mezőgazdaságban is egyre kedveltebbek az olyan talajtakaró fóliák, amelyek megújuló alapanyagokból készülnek, majd biológiailag lebomlanak, így nem kell felszedni őket.

A szemeteszsákoknál különösen fontos, hogy lebomlanak-e, mivel ezeket nem hasznosítják újra, de a bevásárlószatyorként használt zacskóknál is megfelelnek a lebomló zacskók.

Összegzés

Ha vissza akarjuk fordítani a környezetkárosító folyamatokat, a lehető leggyorsabban át kell térnünk a megújuló és biológiailag lebomló anyagok használatára.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés