Miért érdemes lecserélni a régi tolókaput egy modern úszókapura? (x)

Az egyszányú nagykapukat illetően általában két fajtát különböztetünk meg: a toló- és az úszókapukat. Régebben az előbbi roppant népszerű volt azok körében, akiknek az udvara nem volt alkalmas arra, hogy kétszárnyú kaput építtessenek be, mára azonban az úszókapu kezdi átvenni az uralmat felette. Nézzük is, hogy vajon miért!

Hogyan épül fel egy úszókapu?

Első ránézésre (főleg az utcafront felől) az úszókapu nagyon hasonlít a tolókapuhoz, ám ha alaposabban is megszemléljük, akkor máris előbukkannak a különbségek.

Az első és legszembetűnőbb az, hogy az úszókapu alatt nem fut sín a talajon. Ez annak köszönhető, hogy a sín itt magára a kapu aljára van hegesztve, ezt teszi lehetővé, hogy “ússzon” a levegőben.

Az úszókapu másik árulkodó tulajdonsága a végén látható toldás, amely általában háromszög formájú. Ez azért szükséges, hogy a betonalap csukott állapotban is meg tudja tartani a kapu súlyát. Egyébként nem szükséges nehéznek lennie, a Nívó kapuk például könnyű alumínium vázrendszerből állnak, ami azért előnyös, mert egy kisebb teljesítményű motorral is meg lehet oldani az automatizálást.

Az úszókapu szerkezetének fontos részét képezik még a görgők, melyekből kétfélét különböztetünk meg: támasztó- és vezetőgörgőket. A támasztógörgők a kapu két oldalán, alul futnak, nekik köszönhetően tud a kapu a levegőben úszni, a vezetőgörgők a kapu két felső oldalán találhatóak és az a szerepük, hogy függőleges síkban tartsák a kapuszárnyat. 

kapu

Melyek az úszókapu előnyei?

Az említett kaputípus legnagyobb előnye abban gyökerezik, hogy nem kell a talajra sínt lefektetni hozzá. Ez máris egy sor bosszúságtól megkíméli a tulajdonost. 

Hisz a tolókapuknál bizony előfordul, hogy a sínre például sár vagy kavics kerül, emiatt a görgők leugranak, és a kapu “kisiklik.” Télen pedig gyakori probléma, hogy a görgők és a sínek összefagynak, ha pedig nagy havazás volt az éjjel, akkor reggel meg kell tisztítani a sínt ahhoz, hogy ki tudjuk nyitni a kaput. Emiatt az amúgy is korai kelést még korábbra kell időzíteni. 

Hogyha a sín károsodik vagy deformálódik, akkor a kapu már nem tud könnyedén végigfutni rajta, ami nemcsak bosszantó, hanem kijavítás nélkül akár használhatatlanná is teheti a kaput.

Az úszókapu esetén viszont ezektől nem kell tartanunk, hiszen a sín maga a kapu alja, tehát sokkal védettebb helyen van. Ezenfelül az sem akadály, ha a kapu két pillére közt nem tökéletesen vízszintes a talaj, és a hozzájuk készült kapumozgatók is többnyire kedvező áron kaphatóak.

Mikor célszerűbb mégis inkább a tolókapunál maradni?

Mint láthatjuk egy úszókapu számos előnyös tulajdonsággal bír, ezért mindenképp érdemes elgondolkodni a meglévő tolókapunk cseréjén, főleg ha már mi is tapasztaltuk a fenti idegőrlő esetek valamelyikét.

Ám egy érv mégis a tolókapu mellett szól, ez pedig a kisebb helyigény. Az úszókapuk ugyanis a toldás miatt 20-30%-kal hosszabbak, ezért ha túl kicsi az udvarunk utcafronti része, akkor lehet, hogy mégiscsak jobb megoldás lesz számunkra a hagyományos tolókapu.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés