Ne fuss a vevők után, válaszd a faktoringot! (x)

A likviditás fenntartása minden vállalkozás számára elengedhetetlen a működés és a növekedés érdekében, így ez jelenti a legnagyobb kihívást is számukra. Amennyiben a vállalkozás alapvetően jól működik, de a halasztott vagy késedelmes vevői fizetésekből nehézségei származnak, jó megoldás lehet a digitális faktoring.

Számtalan beszállítóként tevékenykedő kis- és középvállalkozás kerül nehéz helyzetbe amiatt, hogy a piacvezető és nagyobb tárgyalási erővel rendelkező vállalatok esetükben halasztott fizetési konstrukciót alkalmaznak.

Miből erednek a likviditási gondok?

A tőkeszegény vállalkozások kénytelenek elfogadni a piacon bevett gyakorlatot, és belemenni a hosszú fizetési határidőkbe az üzlet megtartása érdekében. Ez azonban a fizetőképesség romlásához vezethet, amely akár el is lehetetlenítheti a működést. Ilyen helyzetekben jelenthet a cégek számára tökéletes finanszírozási megoldást a FlexiBill által nyújtott digitális faktoring.

laptop

A kintlevőségek 30, 60, 90 napra történő, illetve késedelmes teljesítése nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat, ugyanis a költségszámláikat továbbra is rövidebb határidőre, maradéktalanul fizetniük kell. Ez nemcsak a fejlesztések, új megrendelések elmaradását okozhatja, de a napi működést is veszélyezteti.

Mi a megoldás?

A szigorú feltételekkel és jelentős, átláthatatlan költségekkel járó, fedezetet igénylő hitelfelvétel nem minden vállalkozás számára elérhető, ráadásul az igénylés hosszadalmas, többszöri személyes megjelenést megkövetelő folyamat.

A likviditási nehézségek okozta helyzetből kiutat jelenthet akár tőkeszegény, induló vállalkozások számára is a faktoring. A vevőkövetelések faktorcég általi megvásárlásával az eladó a faktorálást követően azonnal pénzhez juthat, nem kell megvárnia a teljesítés határidejét, ráadásul arra használhatja fel, amire leginkább szükségét érzi.

A faktoring folyamata

A kért dokumentumok benyújtását követően a faktor rugalmas finanszírozási keretet és költséget állapít meg az eladó részére, amiről elfogadás esetén rendszerint rugalmas keretszerződést kötnek. Ennek értelmében az eladó egy vagy az összes, még le nem járt számlája faktorálását, fizetési határidő előtti kifizetését kérheti.

A faktor a számlát két részletben fizeti ki:

  • A benyújtást követően 80-90%-át 24 órán belül.
  • A második részlet faktordíjjal csökkentett részét a vevő teljesítését követően.

Kinek miért jó a faktorálás?

A faktor a vevő fizetési megbízhatóságát vizsgálja, az eladó fizetési kockázata másodlagos. Így olyan cégek is igénybe vehetik, amelyek alacsony hitelképességük miatt bankhitelt nem kapnak.

Vissztehermentes faktoring esetében a faktor a vevő nemfizetésének kockázatát is vállalja, természetesen magasabb díj ellenében, hitelbiztosító bevonásával. Visszkeresetes faktoráláskor a vevői nemfizetés esetén a faktor a számlát jogosult az eladóval visszavásároltatni, tehát kockázatot nem vállal.

A faktoring mentesíti az eladót a követeléskezelés adminisztrációs terhei alól.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés