Építőanyag, amely átengedi a napfényt (x)

Többféle megoldás létezik arra, hogy házunkat fényesebbé tegyük. Az egyik lehetőség a sok közül a fénycsatorna alkalmazása, a másik, ha áttetsző építőanyagot építünk be a kívánt részre, például folyosókra vagy fürdőszobába. A következőkben ez utóbbit vizsgáljuk meg közelebbről.

Jellemzők, felhasználás

Az üvegtégla alkalmazása még mindig jelentős, sőt egyre népszerűbb. Manapság nemcsak ún. bevilágító falak, hanem dekoratív motívumok létrehozására is használják, amelyekkel bármilyen otthont egyedivé tehetünk. A kulcsrakészház.hu oldalán található alaprajz ötletek segítségünkre lehetnek, ha inspirációt szeretnénk gyűjteni.

házalaprajz

Az üvegtégla falak szilárdsága és fényátvezető képessége kiváló, többféleképpen fel lehet használni ezeket a tulajdonságokat. Leggyakrabban sötét helyiségek természetes fénnyel való bevilágítására alkalmazzák, arra azonban figyelni kell, hogy az üveg anyagából adódóan nem lehetnek teherhordó falak.

Az üvegtégla megfelelő alternatívája lehet az ablakoknak, mivel a napfény közel nyolcvan százalékát átengedi. Emellett használatuk nem igényel külön építési engedélyt, így kiváló választás lehet az esetleges szomszédokkal történő viták elkerülésére.

A színes üvegtéglák segítségével nemcsak, hogy természetes fény is kerül a lakásba, hanem mindehhez egy plusz szín is társul. Ha az üvegtégla színét gondosan úgy választjuk meg, hogy az illeszkedjen a belső burkolatok színéhez, harmonikus megjelenést érhetünk el.

Hőszigetelő képesség

Különbséget kell tenni a kültérrel érintkező és a belső térben használt üvegtégla falak között. Míg a belső térben az egyszerűbb üvegtéglák is elegendőek, a külvilággal érintkező tégláknak azonban meg kell felelniük a modern követelményeknek, hogy elkerülhető legyen a páralecsapódás és a penész kialakulása. 

Számszerűsítve az egyszerű üvegtéglának 2,7 K a hőátbocsátó képessége, a hőszigetelt téglának pedig 1,5 K, az ablakoké pedig átlagosan 1,1 K, tehát az egyszerű beltérre szánt változat meg sem közelíti az ablakok hőátvezető képességét, erre jó, ha figyelünk.

Méretek

Üvegtéglát többféle méretben lehet kapni. A legelterjedtebb a kocka, amelynek mérete 19 cm x 19 cm x 8 cm, valamint a téglatest: 19 cm x 9 cm x 8 cm.

Beépítés

A legelterjedtebb beépítési módszer a falazás. Az üvegtéglák egymásra helyezésének lehetőségei gyakorlatilag végtelenek a rendelkezésre álló méretek és formák széles választéka miatt. A hagyományos hálós egymásra rakási módszer helyett számos kreatív módja van a téglák elrendezésének, hogy egyedi és szemet gyönyörködtető mintákat hozzunk létre. 

Az üvegtégla remek módja annak, hogy természetes fény jusson az otthonunkba anélkül, hogy külön építési engedélyt kellene beszerezni. Megfelelő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, számos színben és méretben kapható, hogy bármilyen belsőépítészeti kialakításhoz illeszkedjen.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés