Ezt műveli a TV az elméddel (x)

Szeretsz filmeket, sorozatokat vagy meccseket nézni a TV-n? Sokan vannak ezzel így. Egy brit kutatás szerint átlagosan egy nap 3,5 órán keresztül nézi az ember a televízió képernyőjét.

Természetesen a TV előtt töltött idő nem feltétlenül kell, hogy haszontalanul teljen, hiszen sok csatorna sugároz ismeretterjesztő műsort tele hasznos információkkal. Van azonban káros hatása is a TV-zésnek, ezeket gyűjtöttük össze.

Romló alvásminőség

Azok, akik nem három műszakban dolgoznak, jellemzően délután és este szoktak a TV elé ülni. Sokak számára ez a fő kikapcsolódási forma, vannak, akik a hazaérkezésüktől egészen elalvásig TV-znek, és csak egy vacsora erejéig szakítják meg ezt a tevékenységet.

Ezzel az a gond, hogy kutatások szerint a televízió kék fényt bocsát ki, ami hatással van az agyra. Ez gátolja a melatonin hormon termelését, ami az elalváshoz elengedhetetlenül szükséges. Még ha sikerülne is elaludnod, az alvás minősége elmaradhat a várakozásoktól. Ennek következtében fáradtan ébredhetsz.

Az alvásminőség súlyos egészségkárosodást előidéző tüneteket okozhat. Feszültség mellett hajlamosabb lehetsz a hízásra is.

Függőség kialakulása

Általában a függőségekről olyan dolgok jutnak az emberek eszébe, mint a cigaretta, a drogok, a szerencsejáték és az alkohol. Vannak azonban más jellegű függőségek: van, aki egy videójáték rabjává válik, sokan pedig az okostelefonjuk vagy a TV nélkül nem tudják elképzelni estéiket.

tv, tv, tévé, tévézés

Egy amerikai kutatás 2019-ben arra mutatott rá, hogy a lakosok szabadidejük több mint 50 százalékát TV nézésre fordítják. Sokan persze már nem a klasszikus értelemben vett TV csatornákat nézik, hanem YouTube sztárok adásait követik vagy sorozatokat streamelnek, ezeknek hasonló a hatása.

Ha feszült leszel, ha valamilyen okból nem tudod megnézni a kedvenc esti műsorod soron következő epizódját, akkor felmerül a gyanúja annak, hogy te is TV függő vagy. Ez esetben tudatos változtatásokkal csökkentheted e káros szenvedélyedet.

Csökkenő kreativitás

Ha olvastál már könyvet, akkor biztosan találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a sorok szinte filmként elevenednek meg előtted. Ha a történetet úgy képzeled el, ahogy a fantáziád engedi, az fantasztikus érzés.

Ha egy könyv megfilmesített változatát nézed, akkor megesik, hogy teljesen másként alakítja a jeleneteket a rendező, mint ahogyan te azt az elméd segítségével elgondoltad. Az olvasás rendkívül pozitív hatással van a kreativitásra, mivel az agynak el kell képzelnie a cselekményeket, helyszíneket.

Filmnézés esetén minden adott, hiszen látod a színeket, szereplőket, épületeket és tájakat, semmit sem kell a fantáziádra bízni. Ez kényelmesebb, ugyanakkor nem sok aktivitást igényel az agyadtól.

Érdemes megtalálni az egyensúlyt a televízió nézése és a könyvek olvasása között, hogy ne vesszen ki belőled a kreativitás.

(x) Hirdetői tartalom!

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés