Az ajurvédikus orvoslás egyik nagyszerű gyógynövénye, az ashwagandha

A mai, modern társadalom embere, aki a gyógyszerekhez szokott, talán el sem tudja képzelni, hogyan éltek elődeink a különböző pirulák, kapszulák és porok nélkül. Miképp győzték le a betegségeket?

Hogyan csillapították a fájdalmat? Úgy, hogy nagyon jól ismerték a természetben fellelhető orvosságokat, és meglehetősen hatékonyan alkalmazták is őket. A természetben ugyanis minden betegségre található gyógyír, csak nyitott szemmel kell járni.

Mi az az ashwagandha?

Ha ez vagy a botanikában használt withania somnifera név nem is ismerős, de az indiai ginzeng, álombogyó vagy téli cseresznye kifejezést talán hallottad már. Mindezek pedig egy és ugyanazon növényt jelentik.

Egy apró kis félcserjét, amin körülbelül 1 centiméter átmérőjű, piros kis bogyók találhatóak. Hazánkban azért is nem túl ismert, mert itt nem terem meg: Indiában őshonos, Afrika egyes részein, és a Kanári-szigeteken viszont termesztik is.

Mégis, az indiai népek azok, akik már közel 3000 éve ismerik és használják, és az ajurvédikus orvoslásban is kiemelt szerepet élvez. A növény levelében és gyökerében található az az értékes hatóanyag, amit por vagy kivonat formájában, széleskörűen alkalmaznak.

Miben rejlik a csodája?

A Közel-Keleten azért ismert és kedvelt az ashwagandha, mert rengeteg pozitív hatással rendelkezik, sokféle betegség kezelésére alkalmas. Az egyik legfontosabb, hogy az adaptogén gyógynövények közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy képes növelni a szervezet ellenállóságát a különféle stresszhatásokkal szemben, de a normálisan működő funkciókra nincs hatással, és a káros mellékhatásoktól sem kell tartani. (Ilyen adaptogén hatással rendelkezik még például a rózsagyökér, a kurkuma vagy a szibériai ginzeng is.)

Az ashwagandha ezért többek között a stressz és a szorongás egyik természetes gyógymódja is lehet – emiatt került bele a Myrobalan gyógynövényes kapszuláiba is. Mindemellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a rendszeres fogyasztása erősebbé teszi az immunrendszert, normalizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és még a rákos sejtek elhalását is képes előidézni. Mindezt pedig függőség kialakulása és káros mellékhatások nélkül.

ashwagandha, tibeti orvoslás, adaptogén

Kinek ajánlott fogyasztani?

A kézenfekvő válasz erre az, hogy mindenkinek, aki nyitott a természetes gyógymódok iránt, és saját maga is szeretné megtapasztalni, hogy hogyan tudja megőrizni az egészségét a gyógynövények segítségével. Hisz nem véletlen, hogy elődeink is mindig hozzájuk fordultak, ha valamilyen testi-lelki bajuk volt, vagy csak szerettek volna hosszú, egészséges életet élni.

Bár a világ azóta jelentősen megváltozott, és a gyógyszeripar némileg kiszorította a természetes gyógymódokat, viszont szerencsére egyre több az olyan tudatos ember, aki felismeri, hogy a mesterséges szereken túl is van megoldás. Hisz ismerjük a mondást: „fűben-fában orvosság”.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés