Mit érdemes tudni a változókor tüneteiről? (x)

Mik a változókor tünetei? Mi állhat ezek hátterében? Hogyan készüljünk fel rá, és hogyan kezeljük a kialakult tüneteket?

Érdemes tájékozódni, hiszen minél többet tudunk a test működéséről, annál könnyebb megoldani a problémákat.

Amit a változókor hátteréről tudni érdemes

A változókor komoly hormoningadozással jár. Ennek hátterében az áll, hogy a petefészek fogyó tüszői miatt csökkenni kezd a testben az ösztrogén. Azonban az emberi test működése sok, finoman összehangolt jelenségből áll. Ezért aztán az ösztrogén csökkenése nem marad következmény nélkül. Válaszul az agyalapi mirigy növelni kezdi az LH és az FSH hormonok termelését. Ennek következtében pedig egy ideig növekedni kezd a szervezet ösztrogénszintje, mielőtt végleg kimerülne.

idősödő hölgy

Ezen hormonok mennyiségének váltakozása pedig hullámzó. A fenti folyamatot négy fázisra osztja az orvostudomány, melynek két középső szakasza a két átmeneti fázis, ekkor üzenget egymásnak az agyalapi mirigy és a petefészek. Ezeknek a változásoknak a hátterét érdemes részletesebben is megismerni, főleg, ha érezzük magunkon a tüneteket.

A hormonális változások mellett, akár azokkal összefüggve a test is kezd megváltozni. Ezért ebben az átmeneti időszakban több okból is oda kell figyelnünk testünk üzeneteire, valamint az életmódunkra.

A változókor tünetei

A hormonváltozással kapcsolatosan lehet érzékelni többek között hőhullámokat, azzal összefüggésben éjszakai izzadást érezhetünk. A hormonokkal kapcsolatos tünet lehet a szexuális vágy csökkenése, de még a fejfájás is.

Vannak olyan tünetek, melyek a húgyúti szerveket, azok szöveteit vagy épp a kismedence izomzatát érintik. Ezek következménye lehet inkontinencia, a gátizom zárásával összefüggésben mindenféle fertőzések, hiszen kihat a baktériumok és vírusok terjedésével kapcsolatos védekezésre is.

A bőr dehidratáltsáságával összefüggésben ráncosodás és hüvelyszárazság is jellemezheti a változókort. Emellett lelki tünetei is vannak. Ingerlékenység, depresszió, melynek súlyossága széles skálán mozoghat, alvászavarok és ingerlékenység lehetnek még jelen a tünetegyüttes részeként.

A tünetek kezelése

A változókor tüneteit többféle módon lehet kezelni. Az orvosok általánosságban javasolják, hogy tudatosan figyeljünk oda az életmódunkra. A változókorban is nagyon nagy tétje van az egészséges életmódnak. Sőt, ilyenkor a test különösen ki van szolgáltatva, ezért még jobban számít, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk. A rendszeres, könnyű mozgás segít az érrendszer szinten tartásában, a nyirokkeringés serkentésében, a csontritkulás lassításában. A kevésbé megterhelő, egészséges ételek is fontosak.

Az egyes tüneteket lehet célzottan kezelni. Gátizomtornával az inkontinenciát, kalciummal és D-vitaminnal a csontritkulást, szójával az ösztrogénszint csökkenését, és még folytathatnánk. Azonban előfordul, hogy hormonpótlásra is szükség lehet.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés