Tippek egy víztakarékos öntözőrendszer kialakításához (x)

A víz az élet nélkülözhetetlen feltétele, egy olyan értékes erőforrás, melynek a jelenlétét természetesnek vesszük, noha bizonyítottan egyre kevesebb található belőle a bolygón. Épp ezért igyekezzünk elkerülni a pazarlást, akkor is, ha a kertünkről van szó. Íme 4 ötlet a víztakarékos öntözéshez.

Használjunk öntözőrendszert!

Bár elsőre úgy tűnik, hogy ezzel az ellenkezőjét érjük el, hiszen egy rendszer pont, hogy rengeteg vizet fogyaszt… de ez tévedés! Semmivel sem takarékosabb, ha locsolókannával öntözünk, ráadásul egy megfelelően kiépített rendszerben helyet kapnak az olyan eszközök, mint például az öntözőfejek és esőztetők. Ezekből (típustól függően) egészen lágy permet formájában is érkezhet a víz, amit a növények is jobban szeretnek, és vízfelhasználás szempontjából is optimálisabb.

Mindazonáltal nem csak a vízzel, hanem az idővel is takarékoskodik, hiszen sokkal hamarabb lebonyolítható az öntözés, így több szabadidőnk marad.

Este vagy kora hajnalban locsoljunk!

Ez főleg a nyári hónapokban fontos. A napsütéses órákban ugyanis óriási a párolgási veszteség, tehát a víz nagy része még azelőtt elpárolog, hogy alkalma lenne eljutni a talaj mélyebb rétegeibe, így feleslegesen kárba vész. Ellenben ha naplemente után vagy hajnalban, órákkal a napkelte előtt locsolunk, akkor a párolgás jóval kisebb, így a növények számára több víz marad.

Persze nem mindenki szeret emiatt késő estig a kertben időzni vagy pirkadatkor felkelni, de egy automatizált öntözőrendszerrel kényelmesen letudhatjuk a locsolást, akár éjszaka is.

Szüntessük meg a csepegést, szivárgást!

A víz pazarlásának legsajnálatosabb módja, amikor az emberi figyelmetlenség miatt történik, mert nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a csapok csepegésmentesen zárjanak, így a víz folyamatosan szivárog. Ez pedig nem csak a vízszámla miatt kedvezőtlen, hanem a környezetvédelem szempontjából sem szerencsés.

Ezért időnként alaposan vizsgáljuk át öntözőrendszerünket és cseréljük ki a hibás részeket, hogy kiküszöböljük a víz csepegését. Nézzük végig a tömlőket, hogy nem repedt-e ki valamelyik, de ha esetleg a csatlakozóknál vagy toldóknál fedezünk fel szivárgást, akkor cseréljük le őket. Az “utánpótlást” beszerezhetjük a Fiskars&Gerber termékek webáruházából is. Ha az öntözőrendszer ilyen szempontból rendben van, akkor már csak arra kell figyelni, hogy mindig rendesen elzárjuk a csapot.

Használjunk mulcsot!

Egy perzselő kánikulai napon akár a víz 70%-a is elpárologhat. Ezen az arányon sokat javíthatunk, ha mulcsot terítünk szét a talajon. A mulcs kiválóan megköti a nedvességet, csökkenti a párolgást, gátolja a gyomok elszaporodását, mindemellett a bomlása következtében hasznos tápanyaggal is ellátja a talajt.

Nem mellesleg pedig dekorációnak sem utolsó, nagyon jól mutat a virágágyásokban, a járdaszegély mentén vagy a kisebb bokrok, facsemeték körül.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés