Mit jelent a „felhasználói szintű” Office ismeret? (x)

Aki olvasott vagy írt már önéletrajzot, az bizonyára találkozott már azzal, hogy „felhasználói szintű office ismeret”. Ez ugyanis nagyon kedvelt mondat a CV-k többségében. De tudjuk egyáltalán, hogy ez mit is jelent? Vagy jelent ez egyáltalán valamit? Mit várnak a munkáltatók attól, aki ezt beleírja az önéletrajzába? Nézzük!

Az Office szerepe ma a munkaerőpiacon

Elég ha csak felmegyünk a nyiregyhazaallas.hu oldalra, és máris láthatjuk, hogy nem meglepő módon gyakorlatilag minden álláshirdetésben ott van az Office elvárásként. Ez jellemzően Office rendszerek ismereteként vagy Office felhasználói szintű ismereteként látható.

office program

De mire is gondolnak itt a cégek? Mivel az Office programokat folyamatosan fejlesztik, érdemes nekünk is tartanunk velük a lépést. A munkáltatók általában a legfrissebb verzió ismeretét követelik meg. Persze vannak olyan pozíciók, ahol valóban nagyon alapvető tudásra lesz csak szükségünk, de minél többet tudunk, és minél biztosabban kezeljük az Office eszközöket, annál jobb, hiszen annál versenyképesebbek leszünk a munkaerőpiacon.

Felhasználói szinttől a haladó szintig

Az, hogy már láttunk megnyitva egy Office programot, nem jelenti azt, hogy mi magunk is el tudunk vele boldogulni. Bár sok minden nagyon logikusan van bennük felépítve, így például egy szövegszerkesztés sok esetben nem is olyan nagy ördöngösség, azonban ennél több kell ahhoz, hogy azt mondhassuk magunkról, hogy mi magunk is legalább felhasználói szinten ismerjük ezeket az irodai eszközöket.

Ha a felhasználói szintet célozzuk meg, akkor alap dolgokra kell gondolnunk, amit szinte minden esetben használunk az Office programok megnyitásakor. Illetve ez nem is az összeset jelenti, hanem leginkább a Word, Excel és az Outlook kezelését, mindennapi használatát. Ha ezeket ismerjük, az már gyakorlatilag elég a felhasználói szinthez.

Azonban nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt sem, hogy ez a tudás ma már gyakorlatilag annyira alapnak számít, mint az írás vagy az olvasás.

Természetesen van különbség aközött, ha valaki főleg csak az aláhúzást, félkövérré változtatást és a dőlt betű elkészítését ismeri, és aközött, aki professzionálisan tördelt kiadványt készít Wordben.

Az Excelben pedig még több lehetőség van, így itt akár még több szintet is meg lehetne határozni. Egy nagyon sokrétű programról van szó, számos dologra használják. Ha nem csak az alapokat tudjuk, azaz pár alap függvényt, akkor azt érdemes kiemelni az önéletrajzunkban is! Mindenképp írjuk bele, ha tudjuk használni a pivot-táblát, a makrókat, az FKERES függvényt és hasonlókat!

Legyünk konkrétak!

Ha csak annyit írunk az önéletrajzunkba, hogy felhasználói szintű office tudás, akkor azt mondtuk, hogy az alapokat tudjuk. Ha több tudásunk van, akkor ezt emeljük is ki! Ezzel tudjuk a munkáltató tudtára adni, hogy mi nem csak kicsit értünk hozzá, akár komolyabb feladatokat is meg tudunk oldani.

Azt is megírhatjuk, hogy melyik verzióban vagyunk otthon. Minél újabb változatban, annál jobb a helyzetünk. Ha pedig ismerjük még az Accest és a Publishert is, azt se felejtsük ki!

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés