Strandolni Splitben? Naná!

Split Dalmácia egyik legnagyobb városa, kikötőkkel, üzletközpontokkal, sétálóutcákkal, és igen, strandokkal is. A város szélén is több strandot találunk, de kissé távolabb autózva is szuper fürdőhelyeket fedezhetünk fel. Sőt, ha még izgalmasabb kirándulásra vágyunk, akkor komppal vagy hajóval is nekivághatunk a strandtúrának.

A városi strandok jellemzően homokosak, de az adriai partokon jellemző sziklás partszakaszokat is megtaláljuk. Mivel a város strandjai délre néznek, felkészülhetünk az egész napos tűző napfényre. Ha szeretné előre látni, mennyibe is kerül majd az útiköltség, pár kattintással megtudhatja ezzel az autópályadíj- és kompdíj kalkulátorral.

Bacvive, a városi strand a kikötő mellett

Split egyik legkellemesebb, lassan mélyülő, homokos parttal dicsekvő hatalmas strandja a legszélső kompkikötő közvetlen szomszédságában található, a Pomocara park keleti végében. A széles öbölben betonos napozóteraszok és napernyős homokos szakaszok váltogatják egymást. Szinte mindent megtalálunk, ami egy kellemes strandolós naphoz illik: a büféken, éttermeken túl zuhanyzó, nyugágyak várják a turistákat.

Split látképe
Split látképe

Kissé távolabb van a Trstenika strand

A Bacvice strandot elhagyva egy hatalmas strandkomplexum, a Trstenika tárul a szemünk elé. A kavicsos öblök kényelmes, jól felszerelt strandokkal büszkélkednek. A hűsölésről kiépített árnyékolók gondoskodnak, sőt bérelhető napágyak és büfék, kávézók sora teszi feledhetetlenné a Trstenikán töltött napokat. És ahogy a forró nappalokat felváltja a balzsamos éjszaka, egy teljesen másfajta élet veszi kezdetét. Aki szereti a nyüzsgő éjszakai éltet, annak nem szabad kihagynia a Trstenikát.

A boli aranyszarv, az Adria egyik legszebb strandja

Sok szép strand van Horvátországban és ízlések és pofonok különbözőek, de egy valamiben szinte mindenki egyetért. A Brac szigeti Bolnál található Aranyszarv strand mind között a legcsodálatosabb. A strand tulajdonképpen egy köves földnyelv, ahová szervezett hajóskirándulással vagy a Brac szigeti komppal tudunk eljutni.

Split panorámája
Split panorámája

A Marjan-félsziget strandjai

Az óvárostól nyugatra terül el a Marjan-félsziget, ahol szintén több nagyszerű strandot is kipróbálhatunk. Ha szeretjük a vadregényes kalandokat, akkor érdemes felkeresni a homokos Kasjuni strandot, amely a Ciovo sziget felé esik, a félsziget déli oldalán. Annyira vadregényes, hogy egy árva büfé sem rontja el az összképet, szóval vízzel és hideg élelemmel felszerelkezve induljunk csak el. Ja, és persze árnyék se nagyon van, így ha nem akarunk pár óra alatt pecsenyepirosra sülni, pakoljuk be a napernyőnket is.

Strandok félórás autóútra Splittől

Split környékén érdemes autóval is felfedezni a környező települések strandjait. A 25 kilométerre fekvő Omis homokos strandja megkapó látványt nyújt a mögötte tornyosuló hatalmas sziklafalakkal. Splittől nyugatra, a Kastelláknál pedig több kavicsos partot is találhatunk, ahol nyugodt körülmények között élvezhetjük az adriai szépségeket. Kissé távolabb találjuk a Trogir Riviérát, ahol szintén szebbnél szebb homokos és kavicsos strandot próbálhatunk ki.

Kikötő Splitben
Kikötő Splitben

A cikket nem a vipcast írta, az natív tartalom. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés