Milyen szempontok szerint alakítsuk ki a gyerekszoba világítását?

A gyerekszoba világításának tudatos és átgondolt kialakítása nemcsak a hangulat miatt, hanem élettani szempontból is kiemelten fontos lehet. Hogyha sikerül jó döntéseket hoznunk és megfelelő fényforrásokat alkalmaznunk, akkor a gyermek cseperedése ideális fényviszonyok mellett történhet meg.

Cikkünkben összeszedtük azokat az univerzális szempontokat, amelyeket alkalmazva sokszor kategóriákat lehet javítani egy gyerekszoba világításának szintjén.

Ahogy a gyerkőc cseperedik, úgy változnak az igények is

Az idő előrehaladásával párhuzamosan a gyerekszoba elsődleges funkciója is folyamatosan változni fog. Az első időkben még főként a pelenkázás helyszínéül szolgál, később az alvás és a játék színhelye lesz, évek múltán pedig a tanulás, a leckeírás és a barátok fogadása is itt történik.

Persze a változó körülményekhez időközben is lehet alkalmazkodni. A szoba kialakítása során ugyanakkor lehetőség szerint igyekezzünk a lehető legtöbb természetes fény beáramlását elősegíteni. Ennek élettani és gazdasági szempontból is élvezhetjük az előnyeit.

Fontos szempontok a gyerekszoba általános világításának a kialakításához

Értelemszerűen szükség lesz egy alap világításra, amelynek a le- és felkapcsolása ideális esetben könnyen kivitelezhető kicsik és nagyok részéről. A hagyományos mennyezeti lámpa, mely lehet akár egy Rábalux termék is, illetve függeszték mellett a kifejezetten a gyerekszobákhoz kitalált világító eszközök is remekül megalapozhatják a helyiség hangulatát.

Mindemellett sokat jelenthet az is, ha éjszakai fényről is gondoskodunk a szobában. Sok gyermek ugyanis könnyebben alszik el akkor, ha nincs teljes sötétség körülötte. Szerencsére egészen széles a választék, hogyha a lurkó nyugodt álmának biztosítása érdekében meg szeretnénk oldani a megfelelő éjjeli fényt biztosító gyereklámpa beszerzését.

Alkonylámpa

Jó eséllyel szükség lesz célzott fényekre is

Ahogyan a cikk elején már utaltunk rá, a gyerekszoba funkciói folyamatosan változnak. Ugyanakkor állandó tényezőnek tekinthető vele kapcsolatban, hogy az itt végzett tevékenységekhez sokszor nagyon is jól jön a célzott fény.

Példának okáért kitűnően képesek biztosítani a szükséges látási viszonyokat a praktikus falikarok, amikor éjnek évadján kell boldogulni a pelenkázással. Néhány évvel később a témazáró dolgozatra való felkészülés is hatékonyabban mehet majd a gyermeknek, ha megfelelő fényforrással ellátott íróasztali lámpa közelében tanulhat.

Még inkább hatékony megoldásra tehetünk szert, ha praktikus fényerő szabályozóval ellátott darabok mellett tesszük le a voksunkat. Ezzel a megoldással ugyanis pontosan annyi fény uralkodhat a helyiségben, amennyire az ott tartózkodó gyerkőcnek éppenséggel szüksége van.

Támogatói tartalom, azt nem a vipcast készítette. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés