Kábelek rengetegében

Az élet napjainkban kábelek és töltők használata nélkül szinte elképzelhetetlen, bár a kis elektronikai eszközök területén hódít a vezeték nélküli, tehát Bluetooth jellegű kapcsolódási rendszer. A sablon rendszer a legtöbb modern eszközben beépítve megtalálható, azok egymás jeleit felismerik, és így képesek kommunikálni egymással. Ennek köszönhetően vezeték használat nélkül képesek az audio jelek továbbítására is.  Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a vezeték nélküli technológia nem működik, megfelelően vagy egyéb használati problémákba ütközünk. Ilyenkor ragaszkodnunk kell a jó öreg és sokkal megbízhatóbb kábeles megoldásokhoz, amelyek még sosem hagytak bennünket cserben.

Kábelek fajtái

A kábelek különbözőségét az azok végén elhelyezett csatlakozó okozza. Ez a csatlakozó típus, amely meghatározza, hogy milyen vezeték típusra van szükségünk. Persze szempont lehet még annak a hosszúsága is, de ez minden esetben csak másodlagos szempont.

A Gigaplaza Webáruházban kapható RCA kábel a legideálisabb megoldás a professzionális video- és hangátvitelhez. A három kábel közül a piros és a fehér vagy fekete felel az audio jelekért, míg a sárga a videojelek számára szükséges. Jellemzően akusztikus erősítőkhöz vagy komplett hangrendszerekhez használják.

kábel

Fő előnyük, hogy használatuk során az audio csatornák sorrendje tetszőlegesen kalibrálható, átalakító segítségével SCART-os televíziók esetében is használható. Ez a kábel típus az, amely a legkiválóbb minőségben képes a hangjeleket továbbítani. Alkalmasak házimozi rendszerekhez, asztali lejátszók tévéhez történő csatlakoztatásához.

Megszokott csatlakozók

Szokványos ősrégi kivitel a jack dugó, de napjainkban is megtalálható a legtöbb elektronikai cikken. Vitathatatlan előnye a széles kompatibilitás. Több típusuk van forgalomban: a 2,5mm és a 3,5mm és a 6,3mm-es csatlakozóval szerelt. Természetesen a mérettípusok között átalakítók segítségével változtathatunk. Ezek jellemzően sztereó hanghatást biztosítanak.

Digitális és optikai kábelek

A digitális audio kábel, ahogy a neve is mutatja, a hangjelek digitális formában történő küldésére hivatottak. Magas minőség jellemzi, amelyet a környezeti zavaró hatások sem képesek rontani. A fő problémája, hogy napjainkban még csak korlátozottan kompatibilis, ezért még nem terjedt el.

Az optikai megoldásokat kifejezetten akusztikus berendezésekhez tervezték. A hagyományos video kábellel ellentétben sokkal kisebb méretűek, így egyszerűbben hordozhatóak is.

Minden eszközhöz és a felhasználó igényeihez mérten megtalálhatóak a szükséges vezetékek és kábelek. A jó döntés tekintetében vegyük figyelembe az eszközök igényeit, és a saját szokásainkat egyaránt. Ezek figyelembevételével a választás során nem lőhetünk mellé.

Támogatói tartalom, azt nem a vipcast készítette. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés