Mit kell tudni a koronavírusról a háziállatok vonatkozásában?

Aki kisállatot tart, annak óhatatlanul is megfordul a fejében, hogy a jelenleg dúló koronavírus mennyire veszélyes a kedvencére. Ezzel kapcsolatban szeretnénk helyretenni a dolgokat, hogy legalább egy átfogó képet nyújtsunk a háziállatokkal kapcsolatban. (x)

Mit kell betartani, ha fertőzöttek vagyunk?

Ha nincs koronavírus fertőzésünk, akkor nincs semmi okunk arra, hogy elszigetelődjünk a házi kedvencünktől. Persze mindenképp érdemes rendszeresen kezet mosni és odafigyelni arra, hogy mondjuk almozás után ne nyúljunk az arcunkhoz, mert így elkerülhetünk számtalan fertőzést, ami veszélyes lehet ránk nézve.

Amennyiben elkaptuk a COVID-19 vírust, akkor ugyanúgy kell eljárni, mint az emberek esetében, azaz tartani kell a távolságot a kedvencünktől is. Ha az ellátása más módon nem megoldható, akkor az etetéskor vagy hasonló szükségletek kielégítésekor viseljünk maszkot. Azért azt minden kutyatartó tudja, hogy ez közel kivitelezhetetlen, hacsak nem mászkálunk otthon egész nap maszkban és gumikesztyűben. A legjobb, ha ugyanúgy viselkedünk a kedvencünkkel, mint azelőtt, de vigyázzunk azért, hogy lehetőleg ne legyen nyálcsere, azaz ne nyalja meg az arcunkat.

A nagy mozgásigényű állatoknak ugyanúgy biztosítani kell a megfelelő fárasztást, de ha karanténban vagyunk, akkor ezt inkább a lakásban, akadálypályák készítésével és egyéb játékok használatával oldjuk meg!

kutya

Kutyák és a koronavírus

Bár néhány héttel ezelőtt a sajtó attól volt híres, hogy egy kutya tesztje is gyenge pozitív lett, később kiderült, hogy ez a szervezetében volt megtalálható, így lehetett állandóan “fertőzött”. Ez persze némi aggodalomra adhat okot néhányak szemében, mivel eddig úgy tudták, hogy csak a kutyák szőrén tapadhat meg a vírus.

Sajnos ezen hírek tükrében nem meglepő, hogy sokan inkább megszabadulnak a kedvencüktől, ami nagy veszteség mindenkinek. Tudomásul kell venni, hogy attól, mert egy kutyában megtalálták a fertőzést, még az nem jelenti azt, hogy tovább is tudja adni az embereknek. Egyenlőre nem tudni, hogy a kutya további tesztelése hogyan zajlik és mi az eredmény, de akit érdekel, mindenképp javasoljuk, hogy nézzen utána.

Fertőzhet az állat?

Még nem mutatták ki, hogy a kutyák fertőznek-e a szervezetükben lévő koronavírussal, de az tuti, hogy ami a szőrükön megtapad, azt átadhatják gondozójuknak. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a megfelelő higiéniát fenntartsuk, legyen szó egy sétáról vagy akár almozásról, etetésről. Lehetőleg séta után fürdessük meg a kedvencünket, hogy eltávolítsuk az esetlegesen a szőrére ragadt vírust.

Hirdetői tartalom (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés