Mitől függ a vízfogyasztás mértéke a kertekben?

A vízfogyasztás mértékében szerepet játszik a talaj típusa és az időjárás, illetve az elültetett növények fajtája is. Ismerd meg a vízfogyasztással kapcsolatos hasznos tudnivalókat! (x)

Milyen tényezők fontosak a kerti vízfogyasztás mértékében?

Alapvetően a talaj minőségén múlik, hogy mennyi vízre lesz szüksége az adott területnek. Az agyagos talajtípusoknál túl sok öntözővíz használatakor pangás alakulhat ki. Túl kevés locsoláskor pedig az agyagszemcsék száradhatnak ki.

A homokos talaj rengeteg vizet igényel, hiszen nincs olyan részecskéje, amely megkötné a nedvességet. Így a víz nagyon gyorsan elszivárog, és folyamatos utánpótlás szükséges.

A vályogtalaj víztartó képessége azonban rendkívül kimagasló. Mivel öntözéskor a víz egyszerűen mozog a talaj vertikumában, ezért a növények kevesebb nedvességet igényelnek.

A vízfogyasztás az időjárástól is nagymértékben függ. Az öntözőrendszerek vízfogyasztásában fontos szerepe van a mikroklímának és az általános időjárási körülményeknek is. A hőmérséklet mellett a páratartalom az egyik legfontosabb tényező.

Ha száraz és meleg területet kell öntözni, természetesen több vizet szükséges használni. Azonban érdemes odafigyelni a párolgás mértékére. Az esőztető öntözés ugyanis hatalmas vízmennyiséget igényel, és a megfelelő napszakban kötelező elvégezni.

Ha a locsolásra használt időt és energiát másra fordítanád, tekintsd meg az AutomataÖntözőrendszer.com kínálatában elérhető öntözéstechnikai eszközöket!

Hogyan változik az öntözőrendszer fogyasztása egyes növényeknél?

Különböző fűfajtákkal impozáns kertet rendezhetsz be, azonban a vízfogyasztást tekintve nem mindegy, hogy melyik fűmag mellett döntesz.

A tippanfélék például kifejezetten vízigényesek, az angol perjéknek viszont már kevesebb nedvesség is elegendő. Ha valóban alacsony vízigényű fűfajtát keresel, érdemes a magas csenkeszt választani.

A fűfajták többségét nemesítéssel alkotják meg, de léteznek kimondottan gyomosító hatást eredményező fajok is. Ilyen a muhar is, amely tápanyag és vízigény szempontjából egyaránt igénytelen perjeféle.

Az öntözőrendszer vízfogyasztásának mennyiségét a gyepfelület nagysága és a talaj nedvességtartó képessége, illetve a fűfajták és az időjárás határozza meg. Ha kézi slaggal szeretnél locsolni, akár több órás munkára is számíthatsz.

Egy átlagos, 100 m²-es gyepfelület körülbelül 400 liter vizet igényel naponta. Nyári hőségben ez a vízmennyiség akár a 800 vagy 1200 litert is elérheti. Ilyenkor érdemes a locsolást öntözőrendszerre bízni, hogy időt, pénzt és energiát spórolj.

A vízfogyasztás mértékét tehát a talaj minősége, a gyepen található növények fajtája és az időjárás is befolyásolja. Egy kert sok munkát igényelhet, ezért célszerű a kényelmesebb megoldást választani. Az automata öntözőrendszerek minden nap elvégzik helyetted a munkát, így több időd jut a fontos teendőidre.

Hirdetői  tartalom (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés