Szakítás után kinél maradjon a kutya?

Nagyon sok kapcsolatban eljön az a pillanat, amikor a pár úgy érzi, hogy a közös gyermek előtt főpróbaként ideje örökbe fogadni egy kutyát. Sajnos azonban nem ritka az sem, hogy kiderül, a pár mégsem tud elköteleződni egy életre egymás mellett, ezért külön folytatják az életüket. A szakítást követő osztozkodásban viszont felmerül a kérdés, hogy az eb mégis kinél maradjon. (x)

Közös felügyelet

Egy kutya éppúgy családtaggá tud válni, mint egy másik ember, éppen ezért a szakítás duplán fájdalmas lehet, ha a szeretett személy mellett az imádott házi kedvenctől is el kell búcsúzni. Ugyanakkor, ha a felek képesek kulturáltan kezelni a helyzetet, és a szakítás után is barátságban maradnak, akkor jó ötlet lehet, ha a közös felügyelet mellett teszik le a voksukat.

Ebben az esetben viszont fontos, hogy a szabályok le legyenek fektetve, ugyanis ez a helyzet közel annyi kompromisszumot igényel, mintha gyermekfelügyeletről döntenének.

Ahol jobb a kutyának

A kutya szempontjából nyilvánvalóan az a legjobb döntés, ahol az ő igényeit veszik figyelembe. Itt arra kell gondolni, hogy ki tudna vele többet foglalkozni, kinél van elegendő hely neki, és persze az is fontos, hogy kihez ragaszkodik jobban a négylábú családtag.

A lehető legjobb megoldás az, amelyik a legkevesebb stresszt okozza a kutyusnak, vagyis abban a környezetben marad, ahol eddig is élt, illetve a napirendje sem borul fel túlságosan.

Aki jobban ragaszkodik hozzá

Olyan is előfordul, hogy a páros két tagja közül csak az egyik ragaszkodik igazán a kutyához, és bár a másik is kedveli, sokkal inkább csak elfogadja. Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy a ragaszkodóbb gazdi az eb számára a tökéletes választás.

Ha senki sem akarja

Örökbefogadás előtt érdemes tisztában lenni vele, hogy amikor egy kutyát magunkhoz veszünk, az bizony a kutya élete végéig tartó felelősséget jelent. Persze vannak olyan sajnálatos helyzetek, amikor megoldhatatlan a kutya megtartása, de ebben az esetben is igyekeznünk kell a lehető legjobb döntést meghozni a kedvencünkre nézve.

Érdemes körbeérdeklődni kutyabarát ismerősöknél és családtagoknál, hátha valaki magához venné, vagy felvenni egy állatvédő szervezettel a kapcsolatot, és elkerülni azt a borzalmas, ugyanakkor egyszerű utat, hogy a kutya menhelyre kerüljön.

Ha perre viszik az ügyet

Kapcsolatban nem jellemző, házasságban annál inkább, hogy a vagyontárgyakat peres eljárásban tervezi a két fél elosztani. A Polgári Törvénykönyvben a kutya jelenleg vagyontárgyként szerepel, és jellemzően ahhoz kerül, aki vásárolta.

Persze egy ideális világban a bíróság figyelembe venné a körülményeket, hogy ki tudja jobban ellátni az ebet, illetve kinél biztosítottak a számára megfelelő körülmények, de sajnos jelenleg a házi kedvencek ugyanabba a kategóriába esnek, mint bármilyen vagyontárgy.

Ha további cikkeket szeretnél olvasni párkapcsolat témakörben, keresd fel az ÉVA magazin oldalát!

Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés