A pára okozta problémák építkezéskor és felújításkor

Sokan nem is gondolnak rá, hogy egy építkezés vagy felújítás végeztével milyen fontos szerepe van az optimális páratartalomnak. Hogyha erre nem fordítunk kellő figyelmet, az sajnos nemkívánatos körülményekhez is vezethet az épület állagát illetően.

A cikkben ezért igyekszünk rávilágítani tehát a páratartalom fontosságára. Egyúttal azt is megmutatjuk, hogy az ideálistól eltérő körülmények esetén milyen kellékek használata javasolt annak érdekében, hogy a páratartalom szintjét a megfelelő keretek között tudjuk tartani.

(x)

Egész pontosan mit jelent az építési nedvesség fogalma?

Az építési nedvesség olyan nedvességforrások jelenlétére utal egy ház építése vagy felújítása kapcsán, amelyek nem az épület üzemeltetésével, hanem annak az építésekor vagy felújításakor kerülnek a szerkezeti elemekbe, valamint a légtérbe.

Miben nyilvánulhat meg a jelenség? Többek között az építőanyagba zárt nedvesség vagy például az építési technológiák keretei között felhasznált víz jelenléte is okozhatja. Emellett pedig az építkezéssel vagy felújítással együtt az épület légterébe vagy szerkezetébe is kerülhet víz, mondjuk a tető vagy a takarás hiányának következtében.

Milyen párával kapcsolatos problémák merülhetnek fel egy újonnan épült háznál?

Az építéssel vagy felújítással kapcsolatos munkálatok jelentős hányada nedves alap- és segédanyagok felhasználásával történik. Amikor a munka véget ér, elindul a száradás, egyúttal a szerkezeti és burkolóelemek között nedvességvándorlás kezdődik.

Ennek a lefolyása azonban hosszú idő, új építésű házaknál átlagosan egy teljes év kell hozzá. Kiemelten fontos közben, hogy az újonnan felhúzott épület megkapja a lehetőséget a megfelelő mértékű kiszáradásra és szellőzésre.

Ellenkező esetben túlzottan párás maradhat a levegő, ami a felszíni penészesedés melegágyának számít. A páratartalom rendszeres monitorozása, illetve a párátlanító gépek alkalmazása hatékonyan segítheti a nemkívánatos jelenség elkerülését.

Az építési vagy felújítási munkálatok optimális körülmények között így zajlanak

Ne száradjon ki túlságosan rövid idő alatt, ugyanakkor túlzottan sokáig nedves se maradjon, illetve lehetőség szerint kerüljük el a fagyást is. Ezt a három kiemelt fontosságú tényezőt célszerű figyelembe venni építkezéseknél vagy felújításoknál.

Többek között ezért is célszerű az építkezéseket, valamint a felújítással kapcsolatos munkákat a késő tavaszi vagy pedig a késő őszi periódusra időzíteni. Persze erre nem mindig adottak a lehetőségek.

Amennyiben a körülmények eltérnek az ideálistól, akkor a száradást elősegítő környezetet mesterséges megoldásokkal is támogathatjuk. Példának okáért fűtőtestek vagy pedig párátlanító készülékek alkalmazásával. Ha sikerül folyamatosan figyelnünk ezekre a tényezőkre, akkor optimális lehet a száradás üteme is.

Párátlanító készülék
Párátlanító készülék

Hirdetői tartalom, azt nem a vipcast készítette. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés