Meddig használható biztonságosan egy egészségügyi maszk? (x)

Sokszor merül fel kérdésként, hogy a frissen beszerzett maszkot legfeljebb hány órán keresztül tudjuk biztonságosan viselni? A cikkben ezt a kérdést fogjuk körbejárni, mégpedig az eldobható, valamint a mosható maszkok kapcsán egyaránt.

Rávilágítunk továbbá arra is, hogy a viselést követően mik a javasolt teendők az eldobható, illetve a mosható változatokkal.

Az eldobható maszkok használatának javasolt időtartamáról

Az eldobható maszkok esetében már az elnevezés is egyértelműen utal az alkalmazás javasolt időkeretére. Ezek a változatok csakis az egyszeri alkalmazás mellett képesek kiszűrni a levegőből az apró kórokozókat.

Ennek értelmében egynél többször semmiképp ne használjuk őket. Az egyszeri alkalom se legyen több négy óránál. Ez alatt az időtartam alatt ugyanis a maszk felületén olyan mennyiségű kórokozó telepedhet meg, ami egészségügyi szempontból már túlzott rizikót jelent.

Mindezek mellett fontos, hogy az eldobható változatokból is legalább FFP2-es besorolású verziót szerezzünk be.

Legfeljebb ennyi ideig célszerű viselni egy mosható szájmaszkot

A mosható szájmaszk akár többször is használható, egy-egy alkalommal viszont maximum négy órán át javasolt maga a viselés. Csakúgy, mint az eldobható változatoknál, négy óra után már túlságosan sok kórokozó kerülhet a maszk felületére.

Ez az állapot pedig egyértelmű kockázatot jelent egyrészt a viselő, másrészt az ő közvetlen környezete számára. Ezt a rizikófaktort pedig amennyire csak lehet, érdemes minimalizálni. Ezért a mosható maszkot is cseréljük frissre akkor, ha már legalább négy teljes órán keresztül viseltük.

Ha erre tudatosan odafigyelünk, egyúttal megfelelő mennyiségű maszkot szerzünk be saját magunknak, azzal komoly lépéseket tehetünk a fertőzés elkerülésének irányába.

Mik a javasolt teendők a már használt maszkokkal kapcsolatban?

Joggal merül fel kérdésként, hogy használat után mi legyen az eldobható, valamint a mosható maszkokkal. Előbbiek esetében az újbóli felhasználás nem jelent valós opciót, mert indokolatlanul nagy kockázatot vonna maga után.

Ezért az eldobható maszkot az egyszeri viselést követően egyszerűen helyezzük egy zárt szemetesbe. A mosható változatoknál már lehetséges az újbóli használat, de szigorúan csak a megfelelő előkészítés után.

A viselést követően a maszkokon alkalmazzunk alapos fertőtlenítőmosást, hogy bizonyosan sikerüljön eltávolítani a kórokozókat a felületről. Ezután alaposan szárítsuk meg őket. Amikor pedig ezzel is készen vagyunk, onnantól kezdve a maszkokat ismét biztonságosan alkalmazhatjuk.

Ez tehát a javasolt eljárás az eldobható és a mosható szájmaszkok kapcsán, amit célszerű alkalmazni a fertőzés elkerülésének céljából.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés