Te veszel telefont a kisiskolás gyerekednek? (x)

A gyerekek a digitális kor bennszülöttei. Szó szerint beleszülettek a telefonok, számítógépek világába. Lételemük az ingergazdag közeg, ami körbeveszi őket, és ez valóban függővé teszi őket. Nem is jó ötlet túl korán beledobni őket a kütyük világába, de vajon honnan tudható, mi a túl korán? Vajon minden gyereknél azonos a mérce, és vajon mik az árulkodó jelek, hogy eljött az idő? Rövid cikkünk ezt a témát igyekszik körbejárni.


Mivel minden gyermek utánzással tanul, nem mindegy, milyen a családtagok hozzáállása ehhez a témához. Használja-e minden felnőtt vagy a testvérek a technika vívmányait napi szinten, akár szórakozás, akár munka miatt.

Ha a válasz igen, ne csodálkozz, ha ez a kérdés hamarabb felmerül, mint ahogy ideje volna. Mit tehetünk, ha gyerekünk a mesenézésen túl már játékokat is kipróbálna a telefonunkon, vagy aktívan csetelne az osztálytársaival, amihez már neki is saját eszköz dukál?

gyerek mobiltelefon

Miért ne?

Minél kisebbek a gyerekeink, annál jobban érdemes őket elszeparálni a technikai eszközöktől. Nem abból származik előnyük, ha már egy évesen be tudják kapcsolni a tévét meg a tabletet, hanem abból, ha fejlődésük jól dokumentált fázisokon tud keresztülhaladni, és ezeket teljes átéléssel gyakorolják, és annyit alszanak, amennyit csak tudnak. A technikai eszközök ebbe a nyugodt folyamatba csak bezavarnak.

Ha nagymozgások helyett naphosszat a lakásban, a telefon mellett görnyednek, elszalasztják azt az időt, ami soha nem fog visszatérni az életükbe. Az a kisgyermek lesz kiegyensúlyozott, akinek alkalma van megélni a gyerekkorát.

Miért érdemes mégis telefont venni a gyerekeknek?

Minden ellenérv ellenére manapság elkerülhetetlen, hogy a technikai vívmányokat megismertessük a gyermekeinkkel, de ez legyen egy kiforrott gondolat a kényszer helyett. Bár sok gyerek még kisiskolásként is éretlen rá, ez már az a korosztály, amikor a barátok hatására felmerül az igény egy saját telefonra, és szülőként nekünk kell meghozni a nehéz döntést. Nem mindegy, hogy mikor, mennyit és mire használja majd.

Csak gyermekünk ismeretében lehet mérlegelni, hogy az önálló közlekedés miatt van-e szüksége erre. Hogy milyen elvárások vannak az iskolában a tanárokkal, osztálytársakkal való kapcsolattartásban, és hogyan tudjuk beilleszteni az új kütyüt a mindennapokba. Ne azért vegyünk telefont az iskolásnak, mert másoknak is van, sem azért, mert unatkozik. Ha veszünk, fontoljuk meg alaposan a döntést. Ha olyan minőségi telefont és kiegészítőt keresel, ami tudja a legszükségesebbeket, de nem teljesen buta, nézz szét a KreatívJáték.hu-nál.

Ha a gyermek egyedül jár edzésre vagy haza, észszerű döntés egy neki való telefon. Ha már csak neki nincs az osztályban, szintén el lehet gondolkodni rajta. A szupergyors mini számítógép a hagyományos szülő-gyerek viszonyba is befurakodhat. Te kitaláltad már, mit válaszolsz, ha gyermeked neked szegezi a nagy kérdést?

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette.

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés