A sokoldalú vízágyú (x)

Ha azt halljuk, hogy „vízágyú”, a legtöbben azonnal a tömegoszlatás fegyverére asszociálunk. Meglepő tény azonban, hogy ezeknek az eszközöknek más verziói is léteznek, melyek számos funkciót látnak el több iparágon belül is.

Más célra más felépítés

Ezeket a vízágyúkat nem szabad úgy elképzelni, mint ami magas nyomású vízsugarat lövell. Épp ellenkezőleg, ezek a békésebb felhasználású eszközök inkább hasonlítanak egyes hóágyúkhoz. A hengerszerű „ágyúcső” fúvókákkal van ellátva a nyitott végén, és az abból fecskendezett folyadékot egy erőteljes ventilátor permetezi szét.

Természetesen ezek a szerkezetek is több változatban léteznek, hatalmas eltéréssel a kis kézi verziók és az óriási ipari monstrumok között. Amiben azonban mind megegyeznek, hogy használatukhoz nincs másra szüksége mint vízre és elektromosságra. Ebből adódóan kis ökológiai lábnyommal működtethetőek. Na de mi is a feladatuk?

vízágyú

Tisztítóvíz

Az építési területek, bányák, fűrésztelepek és fémipari telephelyek komoly problémával néznek szembe a szállópor formájában. A felhőkben szálló törmelék vagy faforgács nem csak zavaró, de az egészségre is káros. Legfőképpen a szabadtéri levegő porszennyezettségének megkötésére hozták létre a fent említett gépeket, ugyanis a permetezett vízpára segít kiszűrni ezeket az anyagokat.

Emellett pozitív tulajdonsága a vízágyúknak, hogy a szilárd szemcsék mellett a szagokat is segítenek elfedni. Éppen ezért nem csak porral terhelt levegő tisztítására alkalmasak, de képesek a nemkívánatos illatokat is semlegesíteni.

Vegyszeres tisztítás

Ugyan a szerkezet neve vízágyú, nem csak egy folyadék permetezésére használható. Olyan modellek mint a Monojet által értékesített SANI-BOOST sorozat, cserélhető tartállyal rendelkeznek. Ennek köszönhetően a fertőtlenítőszereket vagy egyéb vegyszereket egyszerűen, nagy felületre is képesek kijuttatni.

Az ágyúk svájci bicskája

Ha mindez nem lenne elég, a vízágyúk sokoldalúsága itt nem ér véget. A levegőtisztítás és vegyszerszórás mellett egyéb folyamatok lebonyolítására is alkalmazzák. Ezek közé tartozik például egyes folyadékok párologtatásának elősegítése, mivel a szétpermetezett, nagy felületre kijuttatott anyag a megszokott idő töredéke alatt légneművé válik.

A vízágyúk egyes földművelési munkálatok elvégzésénél is közkedvelt gépek. Kiválóan alkalmasak különféle anyagok nagy területre való, egyenletes és gyors kijuttatására, és gyakran használják őket talajjavításra.

Nem csak rengeteg feladat ellátására képesek, de mindezt más előnyökkel is ötvözik. A korábban említett környezetbarát működésük alacsony energia- és vízfogyasztásuknak köszönhető. Mindemellett üzemeltetésükhöz nincs szükség hosszas kiképzésen részt vett szakemberekre, ugyanis ezek a pormegkötő vízágyúk könnyen átlátható, felhasználóbarát irányítópanelekkel vannak felszerelve.

Tehát ha legközelebb meghalljuk a „vízágyú” kifejezést, gondoljunk bele, hogy mi mindenre utalhat a hétköznapi jelentésén kívül!

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés