Mit jelent a harisnyakötő egy esküvőn? (x)

Egy esküvőnek igen sok fontos eleme van. Gondoljunk csak bele, kezdetnek ott van az esküvői ruha, a karikagyűrű, valami új, valami régi, valami kék, valami kölcsön és természetesen a harisnyakötő.

Egy ügyes menyasszony könnyedén ötvözi ezeket, hiszen ki tudna ellenállni egy kölcsön kapott, kék színű harisnyakötőnek? Na de lássuk is, hogy mi a jelentősége a harisnyakötőnek!

Izgalmas és jelentőségteljes ruhadarab

A korai hagyományok szerint, aki esküvőn járt, annak minden esetben kellett szereznie az ifjú ara ruhájából egy darabot. Ez nagy szerencsét jelentett, mind a személyre, mind a családra nézve. Mivel ez azt eredményezte, hogy a menyasszonyi ruha darabokra szaggatva végezte, így kellett egy opció, ami úgymond megvédi a menyasszonyt a teljes meztelenségtől. Itt lépett a képbe a harisnyakötő.

Természetesen ha már ilyen fontos ruhadarabot visel a menyasszony, akkor annak valami jelentőséget is kell tulajdonítani. Így lett a harisnyakötő egyenértékű a menyasszonyi csokorral. Ahogy a menyasszonyi csokrot eldobja az ifjú ara, úgy az újdonsült férj is a nőtlen férfitömegbe hajít egy apróságot. Ez pedig nem más, mint a harisnyakötő.

Mi a jelentése?

Ahogy a csokornak, ennek is van egy jelentése, ami alapvetően ugyanaz, az az aki elkapja, az lesz a legközelebbi, akinek az esküvőjén megjelenhetnek. Ebben a játékban minden nőtlen férfi részt vesz, azaz meg kell harcolniuk a harisnyakötőért.

Szerencsére ma már a vőlegény húzza le – általában a fogával – a harisnyakötőt a menyasszony combjáról, majd hajítja a várakozó úriemberek közé. Ezt a produkciót mindig viharos taps fogadja, hiszen meglehetősen pikáns tevékenység.

gyűrű

Ehhez kapcsolódik még egy szokás, ami bár annyira nem köztudomású, mint az előbbiek, de igen sok helyen hozzátartozik a csokor és a harisnyakötő eldobásához. Eszerint annak a férfinak, aki elkapta a harisnyakötőt, azzal a hölggyel kell táncolni az első számot a lagziban, akinél a menyasszonyi csokor landolt. Ebben az esetben természetesen a legjobb, ha a két dolog egy pár két tagjánál talált gazdára.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a szokás is, hogy előre le van egyeztetve hogy ki kapja a harisnyakötőt, vagy épp a csokrot, aminek következtében a férfi letérdel a kedvese elé és megkéri a kezét. Ez egy igazán megható és örömteli gesztus, amit az ifjú pár általában egyáltalán nem nehezményez.

Bár ezek a hagyományok igazán szívhez szólóak és kedvesek, mégsem szabad elfelejteni azt, hogy ez a nap igazából a karikagyűrűtől lesz teljes. Nagyon fontos, hogy olyan karikagyűrűt válasszatok, amit egy életen át szívesen viseltek majd. Ha karikagyűrűt kerestek jó áron, akkor mindenképp nézzetek körül a Gyűrűguru kínálatában, hiszen ott szebbnél szebb karikák várnak rátok.

(x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés