Hogyan alakította át a pandémia a lakókörülményeinket? (x)

Az elmúlt bő egy év történései nemcsak a körülöttünk zajló világot változtatták meg, hanem a mikrokörnyezetünket is. A legszűkebb értelemben az otthonunk, ahol a mindennapjainkat éljük szintén átalakult, igazodnia kellett a vírushelyzet okozta aktuális körülményekhez. A felgyorsult digitalizáció beférkőzött otthonainkba. Az új helyzet újfajta hozzáállást kíván tőlünk és a biztosítóktól is.

Otthonunk mint munkahely

A legnagyobb horderejű változás az volt, hogy legtöbben otthonról kezdtünk el dolgozni. Gyerekeink hol jártak iskolába, hol online tanulással vesződtek. A lakásunkat teljesen multifunkcionálissá kellett tenni, hogy a család mindegyik tagja el tudjon különülni, de ugyanakkor megőrizze az otthon jellegét és kényelmét.

lakás, otthon

Fontos, hogy a dolgozószobává kialakított zug olyan legyen, ahová bármikor félre tudunk vonulni, ezáltal egyaránt szolgáljon egy komfortos kuckóként, illetve szükség esetén munkahely gyanánt. Lényeges az is, hogy a dolgozósarok elkülönüljön a lakás többi részétől, érezze az ember valamelyest, hogy „dolgozni megy”. És ha befejezi, akkor ki is tudjon onnan szakadni.

Kényelem és funkcionalitás együttesen

Az ergonómiai szempontok is hangsúlyosak kell, hogy legyenek. Megfelelő háttámlás irodai szék és íróasztal, valamint elkülönítésre egy paraván, vagy egy nagy méretű könyvespolc, amely keresztbe rakható, mind ezt a célt szolgálják. A falra érdemes feltenni olyan képeket, amelyek nyugtatólag hatnak ránk. Ha valaki mindig álmos, akkor a piros szín élénkítő hatását érdemes fejben tartani, míg egy pasztell sárga vagy kék inkább csillapítólag hathat.

Egy irodában is sokat javítanak a hangulaton a növények, hát még az otthonunkban. Azontúl, hogy a lakás díszévé is válhatnak, csökkentik az elhasználódott levegő mennyiségét és növelik a páratartalmat, ezáltal kitűnő stresszoldó hatásúak.

Adatbiztonság otthon is

Eddig csak a vállalati környezetben volt fontos, hogy magas szintű védelemmel legyenek ellátva a számítógépek és irodatechnikai eszközök. Manapság már az otthoni gépeknek is teljes körű védelmet kell kapniuk, hiszen biztosítanunk kell a folyamatos, otthonról történő munkavégzést, az adatvédelmet, és azt is, hogy ne érjen minket otthon sem kibertámadás. A minket érő kockázatok is megváltoztak, ehhez igazodnak a felhasználás alapú lakásbiztosítások.

Középpontban továbbra is az egészség

Léteznek már fejlesztések, amelyek arra irányulnak, hogy érzékelni lehessen a levegőben valamilyen vírus, például a SARS-szennyezettséget. Ugyan ezek a megoldások még gyerekcipőben járnak, de mutatják az irányt, hogy mi várható a jövőben.

Lakásainkat nemcsak az otthoni munkavégzésre alakítottuk át, hanem a digitalizáció lehetővé tette, hogy a korábban máshol végzett sporttevékenységeket az otthonunkban folytassuk. Természetesen nem árt, ha van otthon valamilyen erőgép, de az online technikák előrehaladtával szinte bármilyen edzésen részt vehetünk otthonról. Fontos, hogy ne csak a testi egészségünkre fordítsunk kellő figyelmet, hanem a mentális épségünket is karban tartsuk!

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés