A munkaerő-kölcsönzés jelenlegi helyzete (x)

A munkaerő-kölcsönzés történelmi múltja az 1960-as évek Amerikájába nyúlik vissza. Ebben az időben alkalmaztak először időszakos, projektmunkák kapcsán kölcsönzött munkaerőt. Mára megnőtt az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra és erre szakosodott cégek jöttek létre.

Hogyan működik a munkaerő-kölcsönzés?

A folyamat nem bonyolult. A megbízó leadja a munkaerőigényét a munkaerő-kölcsönző részére, aki gyakran már a meglévő jelentkezőállományból kiválasztja a legmegfelelőbb jelöltet. Ebben az esetben a toborzási idő csupán néhány óra. Ha az adatbázisban nem szerepel olyan munkavállaló, aki el tudná látni az aktuális feladatot, a kölcsönző toborzásba kezd, fogadja az önéletrajzokat és levezényli az interjúkat. Sok esetben speciális tesztekkel mérik fel a jelentkezők rátermettségét az adott feladatra. Az alkalmas jelölt kiválasztása után a munkaerő-kölcsönző javaslatot tesz és munkába állítja választottját.

munkareőkölcsönzés

A munkaerő-kölcsönzés célja sokféle lehet. A rövidtávú projektmunkák, túlórák és többletfeladatok ellátására kiválóan alkalmas a kölcsönzött munkaerő. Az így alkalmazott munkavállalókhoz kötött adminisztrációs terhek kevesebb munkát vonzanak magukkal, mint a rendes foglalkoztatásban részesülő dolgozók adatkezelése.

Hosszú távú előny, hogy a bérköltségek áttekinthetőbbé, tervezhetőbbé válnak. A csökkent adminisztrációval a cégnek nem kell foglalkoznia az új dolgozó ügyeivel és az így felszabadult időt saját hatékonyságának növelésére fordíthatja.

Kölcsönzött szellemi és fizikai munkaerő

A munkaerő-kölcsönzés a fizikai területen dolgozók körében sokkal elterjedtebb, mivel nagyobb múltra tekint vissza. Az egyszerű operátori feladatok betanítása nem kifejezetten időigényes folyamat és a dolgozók életkorát tekintve széles spektrumú az alkalmazható állomány. A diákoktól egészen a nyugdíjas korosztályig bárki elvégezheti a feladatokat, mert a legtöbb esetben nem igényelnek speciális szakértelmet.

Korábban a szellemi dolgozók általában szívesebben dolgoztak egy cég saját állományában. Mára a fehérgalléros állományban is elfogadott és kedvelt megoldás a munkaerő-közvetítés. A speciális szakértelmet igénylő időszakos feladatokra jól felkészült szakemberekre van szükség. A kölcsönzésből a munkavállaló is profitál, hiszen kiemelt figyelmet kap a kölcsönző és a foglalkoztató részéről is. A változatos feladatokkal a dolgozó fejlesztheti készségeit és a piacnak megfelelő javadalmazásban részesül. Számos szakember elérhető WHC munkaerő-kölcsönzés által, egy fejlődni kívánó vállalat számára mindenképp jó választás lehet ez a megoldás.

A munkaerő-kölcsönzés helyzete hazánkban

A munkaerő-közvetítés hatékony eszköz a foglalkoztatás bővítésére. Rengeteg közép- és multinacionális vállalkozás bérel rendszeresen munkaerőt. A gazdasági növekedés egyre gyorsabb üteme megkívánja a gyorsan elérhető alkalmazotti állományt, amelyre kézenfekvő megoldást nyújtanak a munkaerő-kölcsönző cégek szolgáltatásai.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés