A legnépszerűbb ünnepi ital – érdekességek a pezsgőről (x)

Bármilyen jeles alkalom apropóján is kerüljön sor ünneplésre, a legtöbb összejövetelről nem hiányozhat a pezsgővel történő koccintás. A pezsgőzés ráadásul nem újkeletű dolog, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is fogyasztották.

A pezsgő rövid története

Először is tisztázzuk, hogy pontosan mi az a pezsgő. Egy olyan boralapú ital, amelynél a második érlelés a palackban történik. A pezsgő alapborokat tirage likőrrel vegyítik, ami az erjedési folyamat során a szénsav képződéséért felel.

A szénsavas bor a franciaországi Champagne tartományból ered, ahol a hűvös éghajlat miatt a bor erjedése sokszor igen lassú volt.

 pezsgős pohár

Eleinte a szénsavassá vált borokat selejtnek tartották, de az 1700-as évek elején a reimsi apátságban Dom Pierre Pérignon pincemester rájött arra, hogyha a palackot parafadugóval zárja le, és dróttal ráerősíti, akkor a szénsav az italban marad, az így keletkezett nedű pedig igazán ízletes lesz.

Ezt a felfedezést természetesen nem sikerült sokáig titokban tartani, így hamarosan a többi franciaországi borvidéken is elkezdtek pezsgőgyártással foglalkozni. Ahogy teltek az évek, a pezsgő népszerűsége egyre csak nőtt, és szinte az ital világ minden tájára eljutott.

Ma már számtalan pezsgőfajtával találkozni az üzletek kínálatában, az egészen olcsó, alacsony minőségűektől a luxuskategóriásokig.

Hogyan illik fogyasztani a pezsgőt?

Habár még a szakértők közül is sokan kortyolgatják borospohárból a pezsgőt, de erre a célra hagyományosan pezsgőspoharat illik használni.

A flute, magyaros írásmóddal flőte, egy hosszú, keskeny talpú pohár. E forma legnagyobb előnye, hogy kihangsúlyozza a felfelé szálló, aprócska buborékokat és megőrzi az ital frissességét.

Mivel a keskeny forma miatt a buborékok hosszú utat tesznek meg a felszínig, tovább megmarad a pezsgő szénsavassága. Persze nemcsak egyféle stílusú flute létezik, a Gasztronagyker weboldalán pezsgőspoharak széles kínálata várja a vásárlókat.

Szakemberek szerint egyébként az a legjobb pezsgőspohár, ami alul széles és felfelé keskenyedik, hiszen ebben jobban bennmaradnak az ital aromái.

Pezsgőetikett, avagy mire figyelj a felszolgálásnál?

A pezsgő hidegen fogyasztva a legfinomabb, de tilos túlhűteni! Az ideális hőmérséklet 12-13 Celsius. Lesokkolni sem szabad, azaz szobahőmérsékletről a fagyasztóba tenni sem ajánlott. Lehet, hogy így gyorsabban lehűl, viszont a szénsav tartalmának nem tesz jót. Vagy tedd be a hűtőbe egy éjszakával a felbontás előtt, vagy hűtsd stílusosan, jeges vízzel teli vödörben!

Bár szilveszterkor az újévi pezsgőt hagyományosan úgy nyitjuk ki, hogy minél nagyobbat durranjon, azonban egyéb alkalmakkor a kibontást csendesen, diszkréten illik kivitelezni.

A flőtét soha sem szabad teljesen teletölteni, maximum csak a kétharmadáig. Egyrészt így az ital nem fog kiömleni, ha valaki kézben tartja a poharat, másrészt a kisebb mennyiséget még az előtt el lehet fogyasztani, hogy az ital felmelegedne. Inkább töltsd újra többször a poharat.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés