Bármilyen jeles alkalom apropóján is kerüljön sor ünneplésre, a legtöbb összejövetelről nem hiányozhat a pezsgővel történő koccintás. A pezsgőzés ráadásul nem újkeletű dolog, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is fogyasztották.
A pezsgő rövid története
Először is tisztázzuk, hogy pontosan mi az a pezsgő. Egy olyan boralapú ital, amelynél a második érlelés a palackban történik. A pezsgő alapborokat tirage likőrrel vegyítik, ami az erjedési folyamat során a szénsav képződéséért felel.
A szénsavas bor a franciaországi Champagne tartományból ered, ahol a hűvös éghajlat miatt a bor erjedése sokszor igen lassú volt.
Eleinte a szénsavassá vált borokat selejtnek tartották, de az 1700-as évek elején a reimsi apátságban Dom Pierre Pérignon pincemester rájött arra, hogyha a palackot parafadugóval zárja le, és dróttal ráerősíti, akkor a szénsav az italban marad, az így keletkezett nedű pedig igazán ízletes lesz.
Ezt a felfedezést természetesen nem sikerült sokáig titokban tartani, így hamarosan a többi franciaországi borvidéken is elkezdtek pezsgőgyártással foglalkozni. Ahogy teltek az évek, a pezsgő népszerűsége egyre csak nőtt, és szinte az ital világ minden tájára eljutott.
Ma már számtalan pezsgőfajtával találkozni az üzletek kínálatában, az egészen olcsó, alacsony minőségűektől a luxuskategóriásokig.
Hogyan illik fogyasztani a pezsgőt?
Habár még a szakértők közül is sokan kortyolgatják borospohárból a pezsgőt, de erre a célra hagyományosan pezsgőspoharat illik használni.
A flute, magyaros írásmóddal flőte, egy hosszú, keskeny talpú pohár. E forma legnagyobb előnye, hogy kihangsúlyozza a felfelé szálló, aprócska buborékokat és megőrzi az ital frissességét.
Mivel a keskeny forma miatt a buborékok hosszú utat tesznek meg a felszínig, tovább megmarad a pezsgő szénsavassága. Persze nemcsak egyféle stílusú flute létezik, a Gasztronagyker weboldalán pezsgőspoharak széles kínálata várja a vásárlókat.
Szakemberek szerint egyébként az a legjobb pezsgőspohár, ami alul széles és felfelé keskenyedik, hiszen ebben jobban bennmaradnak az ital aromái.
Pezsgőetikett, avagy mire figyelj a felszolgálásnál?
A pezsgő hidegen fogyasztva a legfinomabb, de tilos túlhűteni! Az ideális hőmérséklet 12-13 Celsius. Lesokkolni sem szabad, azaz szobahőmérsékletről a fagyasztóba tenni sem ajánlott. Lehet, hogy így gyorsabban lehűl, viszont a szénsav tartalmának nem tesz jót. Vagy tedd be a hűtőbe egy éjszakával a felbontás előtt, vagy hűtsd stílusosan, jeges vízzel teli vödörben!
Bár szilveszterkor az újévi pezsgőt hagyományosan úgy nyitjuk ki, hogy minél nagyobbat durranjon, azonban egyéb alkalmakkor a kibontást csendesen, diszkréten illik kivitelezni.
A flőtét soha sem szabad teljesen teletölteni, maximum csak a kétharmadáig. Egyrészt így az ital nem fog kiömleni, ha valaki kézben tartja a poharat, másrészt a kisebb mennyiséget még az előtt el lehet fogyasztani, hogy az ital felmelegedne. Inkább töltsd újra többször a poharat.
(x) Hirdetői tartalom