A starterek szerepe a növénygondozás folyamatában (x)

A növények számára éppoly fontosak a tápanyagok, mint ahogy mi, emberek sem lehetünk meg nélkülük. Nagyon alapos tervezést igényel, hogy a tápanyagok, azok fajtái és arányuk, időzítésük mindig az igényeknek megfelelően jussanak el a fejlődő szervezethez.

A tápanyagok szükségesek, de mit tehetünk az elszabaduló árak ellen?

A tápanyagok pontosan ugyanazt a szerepet töltik be a növények esetében, mint az embereknél: azaz támogatják, lehetővé teszik az optimális fejlődést, valamint segítik az egészség megőrzését. Nemcsak a tervezés igényel energiát, hanem az is, hogy a költségeket tekintve jó döntést hozhassanak. De miért olyan fontos a kiadások gondos megtervezése?

A műtrágya ára 2021 őszén és telén korábban elképzelhetetlen méreteket öltött. Némely tápanyagok négyszeres áron érhetőek el a korábbiakhoz képest, például ilyen a pétisó, az ammónium-nitrát és a karbamid is. Mondhatnánk, hogy más anyagok esetén kedvezőbb a helyzet, de a valóság az, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Sajnos több szükséges tápanyag ára is megkétszereződött vagy megháromszorozódott.

A probléma alapvetően nem az árak emelkedésével van, hanem magával az ugrásszerű változással, ami egyik pillanatról a másikra egyszerűen lehetetlenné tette sok gazda számára azt, hogy beillessze a költségek közé.

Egyszerűen a túl nagy árak sokaknak nem kifizethetőek. A tápanyagokat azonban mindenképpen biztosítani kell a növények számára, mert anélkül nem lesz szép a termés. Mit tehetünk egy ilyen nehéz szituációban?

primag

Alkalmazzunk új stratégiákat a műtrágyázásban!

Többféle módszert is alkalmazhatunk, hogy kedvezőbben jöjjünk ki ebből a helyzetből. Az egyik jó tanács, amelyet érdemes megfogadni, az az, hogy az alapműtrágyákat már a magágykészítés előtt az egész talajra oszlassuk el a megfelelő mennyiségben, majd alaposan dolgozzuk bele!

A tanács nem rossz, viszont ha példának a kukoricát vagy a napraforgót vesszük, akkor számíthatunk arra, hogy az ezen az úton kijuttatott tápanyagoknak csak egy része fog tudni hasznosulni. Ennek az oka pedig egész egyszerűen az lesz, hogy a gyökérzethez nem jutnak el a fontos összetevők.

Biztosítsuk a növényeknek azt, hogy elérjék a tápanyagokat!

A gyökérzet szerepe kulcsfontosságú ebben a kérdésben, ezért kézenfekvő megoldás az, hogy kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy megfelelő gyökérzetet nevelhessenek a növényeink. Erre pedig találunk is megoldást a Primag starterei között.

Amennyiben a vetés során a magágyba kiemelkedő foszfortartalommal rendelkező mikrogranulált startert is szórunk, akkor biztosítjuk a megfelelő gyökérzet kifejlődését, amely sokkal hatékonyabban fogja felvenni és eljuttatni a növény számára a hasznos elemeket.

Mivel a növény fejlődésének idejekor a legfontosabb a gyökérzet számára biztosított foszfor, ami a startereknek köszönhetően közvetlenül a növény mikrokörnyezetéből könnyen elérhető lesz, így valóban elérhetjük vele a kívánt hatást.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés