Ezek a webes jelenlét alaplépései (x)

Ha egy cég szeretné növelni a profitját, akkor erre az egyik legnagyszerűbb módszer a webes jelenlét kiépítése vagy megerősítése. Mindenképpen szükség lesz egy honlapra, amihez kelleni fog egy domain, egy tárhely. Célszerű jelen lenni egyes közösségi oldalakon is a vevőkör hatékony elérése érdekében.

A weboldal létrehozása és a közösségi oldalak felhúzása kapcsán grafikai anyagok is kelleni fognak. Ha még nincs vagy nem elég ütős, akkor logót kell terveztetni. Meg kell komponálni úgy a honlapot, hogy a stílusa és a színvilága passzoljon a cég arculatához.

Cikkünkben a webes jelenlét kapcsán elengedhetetlen alapfogalmakat fogjuk tisztázni.

Mi az a domain, és mit érdemes tudni róla?

Ha valaki szeretne felkeresni egy weboldalt, akkor megnyit egy böngészőt, majd valamilyen szöveget ír be. Amikor megpróbálunk elnavigálni a fenti oldalra, akkor a Domain Név Szerver (DNS) a szöveget lényegében egy IP címmé konvertálja, így jut el a látogató arra az oldalra, ami ez alatt az IP cím alatt érhető el. Ez lényegében fájlok, képek és szövegek összessége, ezt nevezzük weboldalnak.

A domain hierarchikus felépítésében a legmagasabb szintű tartomány, konyhanyelven fogalmazva az utótag, jelen esetben a “.com”. Ezt az úgynevezett TLD-t a weboldal tulajdonosa válszthatja meg, magyar nyelvű weboldalak esetében általában a .hu, míg nemzetközi oldalaknál a .com a TLD. A pont előtti tag lehet a cég neve vagy valamilyen kifejezés, ami utal arra, amit a vállalkozás végez. Egyre nehezebb olyan kifejezést találni, ami könnyen megjegyezhető és begépelhető és még nem foglalt.

A frappáns domain kapcsán érdemes ötletelni egy ideig, hiszen ez fog megjelenni az esetleges szórólapokon, a névjegykártyán és az e-mail-címünk aláírásában is.

 

A domain regisztráció folyamata

Ez egyértelműen a legegyszerűbb lépés a webes jelenlét kialakításakor. Elsőként fel kell keresni egy domain adminisztrátort. Praktikus esetben ez ugyanaz lesz, ahol a tárhelyünk és a weboldalunk lesz, így egy cégnél tudunk mindent intézni a későbbiek során.

A RackForestnek van egy domain keresője, amely segítségével pillanatok alatt kideríthető, hogy az általunk kiötölt domain szabad-e még. Ha találunk egy szimpatikus szabad domaint, azt akár azonnal be is lehet regisztrálni. A szolgáltató küldeni fog egy díjbekérőt, amit érdemes mihamarabb kiegyenlíteni, különben elhappolhatja előlünk más a domain nevet. A későbbiek során fontos mindig elolvasni a domain adminisztrátortól jövő e-maileket, hiszen időről időre meg kell hosszabbítani a foglalást.

 

Kideríthető, hogy kié egy domain?

A whois.org oldal éppen a célt szolgálja, hogy megtudjuk, mik a domaint regisztráló adatai. A Registry Expiry Date mutatja, hogy meddig van lefoglalva adott időpontban a domain.

Szerencsés esetben fel van tüntetve a domain tulajdonosának elérhetősége is. Ez elsősorban akkor szokott publikus lenni, ha valaki eladná az adott domaint.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés