Mitől lesz jó egy munkaruha? (x)

A megfelelő munkaruha kiválasztása előtt fontos felmérni a cég tevékenységét és a munkakörnyezetet. Más követelménynek kell megfelelnie egy vegyipari dolgozó ruhájának, és másnak egy autószerelőnek.

Előbbi esetben fontos lehet, hogy lángálló és antisztatikus is legyen a védőruházat, míg utóbbi munkakörben egy vékonyabb anyagú ruha is megteszi. Egy autószerelő számára ugyanis fontos lehet a kellő mozgásszabadság biztosítása.

Milyen típusban érdemes gondolkodni?

Ha általánosságban gondolkodunk, akkor aligha lehet olyan munkaruhát választani az ILMARKET.HU munkaruhái közül, ami ne volna megfelelő a célnak. Ha viszont védőöltözetről van szó, akkor mindenképpen figyelembe kell venni a munkakör követelményeit.

munkaruha

Ha egy dolgozó a munkája során gyakran változtatja a helyét, ügyességére is szüksége van, akkor praktikus egy vékonyabb anyagú, rugalmas munkaruházatot viselnie. Ha nehéz fizikai munkavégzésről van szó, akkor jobb olyat választani, aminek erősebb az anyaga, és nem fog kikopni az első munkanap végére.

Különböző célokra különböző kivitelek

Egy munkakabát esetében az egyik fontos szempont, hogy rendelkezik-e vízlepergető réteggel. Ha közút mentén végzi munkáját a dolgozó, akkor fontos lehet az is, hogy fényvisszaverő elemekkel is el van-e látva a kabát. Érdemes tudni, hogy vannak normál és gumírozott derekú kabátok, utóbbi ugyan jobban tart, de gyakran fel tud húzódni, és ezáltal kényelmetlenné válhat a viselete. Egy sima derekú kabát esetében ez nem fordulhat elő, ugyanakkor nem is tart olyan biztosan.

Munkanadrágok tekintetében vannak klasszikus, öves nadrágok és kantáros munkanadrágok is. Bizonyos munkakörökben nyáron a rövidnadrág viselése is szóba jöhet. A hagyományos utcai nadrágokkal szemben ezen ruhadarabokban az a közös, hogy rengeteg praktikus zsebbel vannak felvértezve, és persze az anyaguk is sokkal strapabíróbb.

Mitől lesz egy munkaruha anyaga strapabíró?

A munkaruha anyagából fakadóan jobban bírja a gyűrődést, mint a hétköznapi viseletre szánt ruhák. Többször lehet őket nagy hőfokon kimosni anélkül, hogy tönkremennének, szétfoszlanának, szétszakadnának.

Egy vastagabb pamut anyagból készült munkaruha nagyobb mechanikai igénybevételnek is képes ellenállni. Könnyebb fizikai munkákhoz azonban felesleges ilyen változatot választani, ahhoz elegendő egy vékonyabb, kényelmesebb pamut vagy kevertszálas anyagú ruha.

Akik munkájuk során például hegesztenek, azoknak lángálló ruházatot kell választani. Vannak saválló és antisztatikus anyagú munkaruhák is, amelyeket azoknak kell viselnie, akik erős, maró hatású vegyszerekkel vagy elektromos eszközökkel érintkeznek a munkahelyükön.

A téli hidegben célszerű téli béléssel ellátott munkaruhát választani, míg csapadékos időre vannak kifejezetten vízálló ruhadarabok is.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés