Céges digitalizáció lépésről lépésre (x)

Mi az a céges digitalizáció és miért kellene a megvalósításával foglalkozni minden ambiciózus vállalkozásnál? Egyáltalán hogyan tanácsos megközelíteni a kérdéskört, illetve milyen lépések mentén javasolt a megvalósítás? Az alábbiakban ezeknek a kérdéseknek a rejtelmeibe engedünk betekintést.

Mit kell egyáltalán érteni a céges digitalizáció fogalma alatt?

Sokkal többet annál, minthogy egy-egy szervezeten belül rendszeressé válik bizonyos online szoftverek használata, a közösségi média jelenlét, vagy a MiniCRM típusú CRM jelentése és használata a mindennapok részét képezi.

számitógépen dolgozó nő

Sokkal inkább egy személetmódra kellene asszociálni. Egy modernebb gondolkodásmódra. Aminek a lényege megvizsgálni, hogy a céges működés egy-egy vagy akár összes folyamatát miként lehet reprodukálni digitális formában.

A megvalósítás nulladik lépése tehát ennek a stratégiai gondolkodásnak a szokássá formálása. Amit jobb esetben nem csak azért kellene követni, mert most ezt diktálják a trendek. Sokkal inkább a realizálható előnyök tükrében érhető tetten a hozzáadott érték.

Milyen előnyökkel kecsegtet a céges digitalizáció?

Nemcsak pénzt, hanem értékes munkaidőt is segíthet megtakarítani a szervezet számára. Akár azáltal, hogy gyorsabbá tesz bizonyos folyamatokat, segít megszabadulni néhány időrabló munkafázistól, vagy segít kiváltani néhány költséges megoldást.

Talán ennél is nagyobb értékkel bír, hogy az ügyfélélményre is jótékony hatást gyakorolhat. Digitalizációval a vásárlókat gyorsabban, magasabb minőségben szolgálhatjuk ki. Már pusztán ezért megéri lépéseket tenni az ügyben.

Pláne, mivel csapaton belül is jelentkezhet a pozitív hozadéka a digitalizációnak. A munkatársak gyorsabban, könnyebben, alacsonyabb stressz mellett tehetik a dolgukat. Amit ráadásul még jobban élvezhetnek is. Így csökkenhet a fluktuáció, és látványosan feljavulhat a morál. 

Milyen lépések mentén valósítható meg a céges folyamatok digitalizációja?

Mindig tervezéssel javasolt indítani a procedúrát. Meg kell vizsgálni, milyen kihívások, nehézségek, megoldandó problémák tornyosulnak az eredmények, illetve a hatékonyságnövelés előtt.

Priorizálni kell aztán a területek között, hogy közülük melyik a legfontosabb, mit kellene digitalizálni legelőször? Szintén fel kell becsülni, mennyi időt, kapacitást, illetve speciális tudást igényel a megvalósítás.

Mindezt mérlegre kell tenni a várható haszonnal, modellezni kell a folyamatot, majd ki kell választani a leginkább kézenfekvő digitális megoldást. Akár házon belül, akár külsős szakmai segítséget bevonva.

Ha kész az implementáció, mindenképp hagyni kell türelmi időt a tesztelésre, az optimalizálásra. Cserébe záros határidőn belül megszokottá válik az átállás, a céges hatékonyság pedig szinteket léphet előre.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés