A memória és a szellemi erőnlét megőrzése (x)

A memória és a szellemi erőnlét megőrzése létkérdés. A demencia, Alzheimer-kór a társadalom jelentős része felett Damoklész kardjaként lebeg. A két állapotról, betegségről egyre többet tudunk, mégsincsenek egzakt válaszok bizonyos kérdésekre.

A feledékenység, indiszponáltság, a realitás elvesztésének réme jogos félelemként már a kora 50-es éveikben megjelenik egyeseknél. A túlterhelt, stresszes életmód persze fokozza a feledékenységet, ami pihenéssel, rekreációval helyreállítható, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a szellemi leépülés kezdetének lehetőségét sem.

Az emberi agy az életkor előrehaladtával természetes módon veszít „minőségéből”. Ilyenkor egy állapotról beszélünk, amikor az absztrakt gondolkodás hiányából adódóan elmosódnak a fogalmak jelentései, az azonosságok és a különbségek felismerése nehézkessé válik. Ezzel párhuzamosan csökken az ítélőképesség, megjelenik a beszédzavar, létrejön egyfajta személyiségváltozás.

ginsengAz Alzheimer-kór ugyanakkor egy betegség, amely teljes szellemi leépüléssel jár, a beteg visszasüllyed a csecsemők szintjére minden tekintetben. Jelenleg genetikai kutatások folynak, hogy jobban megismerjék ezt a betegséget és ennek örökölhetőségét.

Trauma, baleset, koponyasérülés, alkoholizmus, érszűkület, sőt, a cukorbetegség is képes memóriazavart okozni. Itt a szellemi erőnlét romlását valamilyen betegség idézi elő. Ez az úgynevezett szekunder demencia.

A memória és a szellemi erőnlét megőrzése

Az olyan gyógynövények, mint a ginseng vagy a ginkgo biloba hatékonyan felléphetnek a szellemi frissesség megőrzése érdekében. A ginkgo biloba vagy páfrányfenyő egy kínai fafajta, amelyet a távol-keleti gyógyászat évszázadok óta alkalmaz. Elsősorban az agyműködés és a vérkeringés esetében használják sikerrel a növény levelének kivonatát. Elősegíti az erek tágulását, ezáltal segít a rossz véráramlás miatt kialakuló betegségek esetén. A keringés serkentésével jótékony hatással van az agyműködésre is. Megfelelő agyi keringés esetén javulnak a kognitív funkciók és a figyelemkészség.

A ginseng szintén Kínából érkezik, ahol a húsos levelű növény gyökeréből készítenek kivonatot. A mentális egészség megőrzésére, az agy serkentésére használják, hogy megkötve a szabadgyököket késleltessék a mentális hanyatlást. A VitaMiniVilág memóriát és szellemi erőnlétet serkentő termékei tartalmazzák ezen gyógynövények valamelyikét. A kínálatból kiválasztható az állapotnak megfelelő termék: kapszula, ampulla, extractum formában találhatók meg a különböző étrend-kiegészítők.

Egyéb, szellemi erőnlétet javító termékek

A fentebb említettek mellett a koffein is serkenti az agyi aktivitást. A kávé, energiaitalok, koffeintabletta mind arra szolgálnak, hogy az agy kapjon egy lökést, amelytől bírja még egy kicsit. Ezen termékek számos kellemetlen tünetet okozhatnak, illetve a koffeint túl is lehet adagolni. Fogyasztása odafigyelést igényel.

(x)