Mit kell tudni a fémallergiáról, ha fogpótlást szeretnénk?

Mi is az az allergia? Milyen tünetekkel járhat, és milyen következményei vannak a mindennapi életre nézve? Ismerjük meg a fémallergiát fogászati szempontból!

Az allergia egy válaszreakció, amit az immunrendszer ad egy adott anyagra. Ezek lehetnek többek között élelmiszerek vagy gyógyszerek, esetleg vegyszerek, de akár nehézfém vagy mikroorganizmus is. Azt persze tudni kell, hogy ezek az anyagok alapvetően teljesen veszélytelenek, és csak néhány embernél váltanak ki túlérzékenységi reakciót. Ez annak köszönhető, hogy a szervezet megjegyzi az adott, allergénnek titulált anyagokat, és ahogy találkozik vele, meg akar küzdeni a veszéllyel.

Ennek egyetlen hatásos gyógymódja, hogy elkerüljük az allergiát okozó anyagokat.

Mi van akkor, ha nem is tudjuk, hogy allergiásak vagyunk valamire?

Az allergizáló anyaggal történő érintkezés után az alábbi tüneteket észlelhetjük: szemviszketés, könnyezés, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, nehézlégzés, kiütések, hasi fájdalom vagy éppen hajhullás, fejfájás, gyomorpanaszok, izom-, ízületi fájdalom, stb.

A legegyszerűbben egy allergia teszt segíthet kimutatni, hogy fennáll-e esélye egy allergiás reakciónak. Ezt legegyszerűbben egy általános bőrteszttel lehet megállapítani, ami történhet a kézen vagy a háton. Az eredmények folyamatos leolvasása mellett könnyedén megállapítható, hogy allergiásak vagyunk-e és ha igen, milyen anyagokra. Ez fontos, mert ha tudjuk, hogy miket kell elkerülni, akkor sokkal teljesebb életet élhetünk.

Fogászati allergiák

Egy fogpótlás elkészítése esetén elengedhetetlen, hogy már azt megelőzően meggyőződjünk róla, hogy fennáll-e valamilyen fémallergia. Egyrészt nem kell kellemetlen tüneteket elszenvednünk, mire rájövünk a probléma okára, másrészt rengeteget spórolhatunk, ha csak egyszer kell elkészíteni a fogpótlást a megfelelő anyagból. Amennyiben az eredmény pozitív, akkor érdemes rögtön a fémmentes fogpótlásokhoz fordulni, hiszen ezek biztosan nem okoznak allergiás reakciót.

Milyen allergizáló anyagból készülhet fogpótlás?

Az alábbi anyagok a leggyakoribb fogászati célból használt fémek, amik könnyen érzékenység forrásai lehetnek: nikkel, króm, kobalt, arany, platina, palládium, irídium, réz. Ezek általában a korona vagy a híd vázához szükségesek, és bár bizonyítottan ártalmatlanok, mégis akadnak, akiknek problémát okoznak.

Amennyiben későn derül ki a fémallergia, úgy a már meglévő fogpótlások teljes cseréjével szüntethető meg a probléma.

A Completdentnél fémmentes korona is elérhető, fordulj hozzájuk bizalommal, amennyiben kezelésre lenne szükséged!

(x) – Támogatott tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés