Egy kis kakaó történelem

A maják már a Kr. e V. században is ismerték a kakaót és ők kezdték el termeszteni a kakaóbabot. Ahhoz persze, hogy a babból igazi, finom ital legyen, elég hosszú út és számos civilizáció vezetett. Kolumbusz nem ismerte fel a benne rejlő lehetőségeket, míg Hódító Cortez már jóval körültekintőbben járt el, bár lehet, hogy az ő idejében nem csak élénkítő, hanem finom is volt a kakaó. (x)

A fa, amelyről a kakaóbab származik, egy meglehetősen gyakran termő fa. Szabadon a 15 méteres magasságot is elérheti, de átlagban 4-5 méteresek azok, amikről rendszeresen betakarítják a babot. Egy termés átlagosan 40-60 babot tartalmaz, ami nyersen, magában élvezhetetlen és kellemetlen aromájú.

Hogyan készül a kakaó?

Amikor leszüretelik a termést, az abból nyert kakaóbabot azonnal a fermentáláshoz előkészített helyre szállítják. Ez azért szükséges, mivel nagyon hamar csírázik és így használhatatlanná válik, vagy ha sérül a bab (ütés, nyomás), akkor hamar megrohad.

Az erjesztés, avagy fermentáció során a kakaóbab maximum 1 hét alatt elkészül, ami alatt nem tud csírázni, és így a későbbiekben sem fog. Nagyon fontos, hogy ez idő alatt a gyümölcsben lévő cukrokból alkoholok lesznek, és a benne lévő nedvesség eltávozik. Ez nagyon fontos, mert ha nem tud távozni, akkor az rontja a kész termék minőségét. Mindenképp szükség van a kakaóbabok folyamatos mozgatására, amivel nem csak a folyadék távozása segíthető elő, de megelőzhető a rothadásos folyamatok kialakulása.

kakaó
fotó: ALH

A szárítás során a maradék nedvesség is távozik a babból. Maga folyamat napon való szárítással és szárítógéppel is megvalósítható. Ha ez készen van, akkor szellős zsákokban végzik. A színe eléri a megfelelő barnát, és ezután a tisztítás során eltávolításra kerülnek a különböző növényi maradékok, szennyeződések.

A pörkölés után töretkészítés és őrlés következik, majd a préseléssel készül el a natúr kakaó. Az étcsokik szerelmeseinek igazi csemege.

Mit tud a nyers kakaópor?

A nyers kakaópor nem csak egészséges, de számos egyéb tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt nagyon sokan preferálják. Ismerjünk is meg párat:

  • Olyan anyagot tartalmaz, amitől jó kedvünk támad. Igazi hangulatjavító. Oka az anandamide, ami a szervezetben is meglévő boldogsághormon. Tiszta eufória!
  • Endorfint is tartalmaz, így a boldogság garantált. Ez szabadul fel, ha szerelmesek vagyunk vagy épp szeretkezünk. Kinek kell a drog, ha van kakaópor?
  • Kakaópor a kiegyensúlyozottságért. Megvan az oka, hogy miért kívánják a nők a menstruáció előtt/alatt a csokit. Mivel ilyenkor a szerotonin csökken, így valahogy pótolni kell.
  • A korai öregedés és a szívbetegség megelőzhető egy kis kakaóporral. A flavanolok és a polifenol segítségére számíthatunk ebben az esetben.
  • Javítja az anyagcserét a benne található antioxidánsoknak köszönhetően.
  • A tökéletes energiafokozó. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Óriási magnéziumforrás.

Mi más kellhet a boldogsághoz mára, mint egy kis kakaópor?

A cikk támogatói tartalom, azt nem a vipcast készítette! (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés