Az emésztőrendszeri panaszokról

Az emésztőrendszeri panaszok sokak életét keserítik meg. A puffadás, a teltségérzet, a fájdalom, a görcsök, a hasmenés, székrekedés, fokozott bélgázképződés minden esetben azt jelzi, hogy valami nem jól működik a szervezetben. Mégis, gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezeket a jeleket.  (x)

Nem csak a hétköznapokat nehezítik meg ezek a tünetek, de hosszú távon komoly következményekkel járhatnak. Felléphetnek gyulladásos bélbetegségek, vastagbél-elváltozások, fertőzések, felszívódási zavarok. Melyek a leggyakoribb emésztőrendszeri problémák, és mit kell tudni róluk?

Melyek a leggyakoribb tünetek?

Az emésztőrendszeri panaszokat többféle jelből lehet felismerni. A hasi fájdalom, a görcsök, a puffadás, a székrekedés, a hasmenés, a hányinger mind-mind azt mutatják, hogy valami nem működik jól.

A probléma gyökerét nehéz kideríteni. Felelős lehet a genetika, a stressz, életmódbeli változások, a helytelen táplálkozási szokások vagy a bélflóra egyensúlyának felborulása.

Bár ezek a panaszok viszonylag gyakoriak, és az esetek egy részében nem okoznak komoly problémákat, bizonyos esetekben súlyos betegségek állhatnak mögöttük.

Így, ha tüneteket tapasztalunk, akkor érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. A CMC Déli Klinika Gasztroenterológiai Központjában a nemzetközileg is elismert szakértők személyre szabott kezelést biztosítanak a páciensek számára.

CMC Déli Klinika

Hogyan lehet megelőzni?

A megelőzéssel sokat tehetünk emésztőrendszerünk egészségéért. A káros szokások, mint például a dohányzás, alkoholfogyasztás vagy kávéfogyasztás máris sokat segíthet.

A táplálkozási szokások megváltoztatása szintén pozitívan szokott hatni. Kerülni kell a túl zsíros, fűszeres ételeket, figyelmet kell fordítani a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, búcsút kell inteni a feldolgozott, mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszereknek. Törekedjünk arra, hogy inkább 4-5 alkalommal együnk, de kisebb adagokat! Az ételt alaposan rágjuk meg. A szénsavas üdítőitalokat szintén mellőzni kell, helyette a megfelelő folyadékpótlást víz, illetve zöld tea segítségével oldjuk meg.

Mivel az idegeskedés is felelős lehet a panaszok kialakulásáért, kerülje a túlzott stresszt és érdemes elsajátítani hatékony stresszkezelési technikákat!

Mivel a gyulladáscsökkentő, savlekötő gyógyszerek vagy antibiotikumok túlzott használata szintén kárt tehet az emésztőrendszer érzékeny működésében. Utóbbit csak orvosi javaslatra szedjük!

Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés