Chiptuninggal elérhető változás (x)

Egy chiptuning sokat javíthat az autó teljesítményén, azonban nem minden autónál lehet egyforma változást elérni.

Mitől függ a chiptuning hatása?

Leginkább az autó állapotától. Lehet rakni egy leharcolt gépjárműbe is chiptuningot, attól még az nem lesz aszfaltkirály járgány, az autó állapotából fakadó korlátokat nem fogja tudni túllépni, a chiptuningot nem arra találták ki.

A chiptuning nem egy csodaszer, amit beszerelnek, és onnantól kezdve az autó szinte benzinfogyasztás nélküli éri el az utazósebességét és megteszi a Debrecen-Sopron távolságot. Ezt jó, ha mindenki észben tartja.

chiptuning, ecotuning

Mi is az a chiptuning?

Érdemes már most tisztázni, hogy a chiptuning és a motoroptimalizálás nem egy és ugyanaz, bár vannak hasonlóságok a két dolog között. Mind a kettőnek az a célja, hogy növelje az autó teljesítményét, illetve csökkentse a fogyasztását szoftveres megoldásokkal.

Chiptuning során az autó teljesítményét először kiolvassák a fedélzeti számítógépből, átdolgozzák, majd visszatöltik. Jobb helyeken, ahol van teljesítménymérő fékpad is, még a kiolvasás előtt lemérik az autó teljesítményét, majd a szoftver visszatöltése után ismét lemérik. Ennek köszönhetően világossá válik, hogyan és mennyit változott az autó teljesítménye, nyomatéka a különböző fordulatszámokon.

Ezt követően az előző lépések ismételgetésével, azaz a mérés, módosítás, mérés kombinációkkal további változtatásokat lehet alkalmazni, egészen addig, amíg a korlátok megengedik.

Előre meg lehet mondani, hogy milyen teljesítményjavulás lesz?

A kérdésre a válasz az, hogy igen, de mégsem. Egy chiptuning kalkulátor segíthet megállapítani, hogy egy keveset futott, hibátlan, jó állapotú autó esetében a chiptuning alkalmazása milyen javulást eredményezhet. Azonban a tényleges eredmény ettől eltérő lehet, azt ugyanis befolyásolja a motor állapota, az induló teljesítmény, a kért beállítás, stb.

Amennyiben érdekel, hogy milyen változtatásokat lehetne elérni az gépjárművednél chiptuning segítségével, akkor érdemes lehet megnézned az AET CHIPtuning chiptuning adatbázisát.

A folyamat viszonylag gyors, körülbelül 2-4 órát vesz igénybe, de speciálisabb körülmények esetében ez több is lehet.

Milyen beállításokat lehet kérni?

A legjobb, ha az optimális adatok kerülnek beállításra, ezt fontos szem előtt tartani. Azonban a chiptuning egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy lehetőséget ad egyéni beállításokra is. Két típust érdemes megkülönböztetni. Az egyik esetében a cél a maximális teljesítménynövekedés elérése, a másik esetben pedig az üzemanyag-megtakarítás, az optimális fogyasztás elérése a cél.

Az elsőt inkább versenyautók esetében szokás használni, de egyedi igény alapján utcai autóknál is alkalmazható, az utóbbit pedig leginkább akkor érdemes használni, ha az autó teljesítményét már nem lehet hatékonyan növelni.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a vipcast készítette.

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés