Hogyan segíthetjük megtanítani a gyermeket a cipőfűző megkötésére? (x)

A cipőfűzőkötés a legtöbb gyereknek nehézséget okoz. Vannak, akik hamarabb megérnek rá és nemes egyszerűséggel sajátítják el a cipőkötés fortélyait. Viszont vannak olyanok is, akiknek hosszabb időre és több gyakorlásra van szükségük.

Fejlesszétek a gyermek kézügyességét!

A cipőfűző megkötésekor ujjainkkal, csuklónkkal kell apró mozdulatokat végezni annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ehhez tehát elsősorban jó kézügyességre és a finommotorika fejlesztésére van szükség. Erre pedig számtalan játékos lehetőség van. Kézügyességünket javíthatjuk gyöngyfűzéssel, gyurmázással vagy építőjátékokkal.

Óvodáskorban általában tépőzáras cipőt viselnek a gyerekek, így csak később találkoznak a cipőfűzőkötéssel. Általában nagycsoportos korban történik először az, amikor a gyermek büszke szeretne lenni arra, hogy ő már képes bekötni a cipőjét, és tesz is annak érdekében, hogy ezt megtanulja.

De az is előfordulhat például, hogy egy vásárlás során olyan cipő tetszik meg neki, ami nem tépőzáras, hanem fűzős. Ekkor pedig kénytelen lesz megtanulni azt bekötni, hiszen csak így viselheti minden nap. Ez viszont nagycsoportos korban már nem okoz nagy nehézséget, hiszen ekkorra már ügyesednek annyit az ujjak, hogy a cipőfűzőkötéshez szükséges mozdulatokat végre tudják hajtani.

Ha viszont azt vesszük észre a gyermeken, hogy ő még nem áll készen ennek a mozdulatnak az elsajátítására, ne csüggedjünk és semmiképp se erőltessünk. Inkább használjon még egy darabig tépőzáras cipőt, és ez idő alatt fejlesszük a finommotorikáját játékos formában. Finommotorikát fejlesztő játékokért látogass el a Játékliget oldalára!

cipőfűző bekötésére szolgáló fejlesztőjáték

Ötletek, hogy könnyebben menjen a cipőfűzőkötés

Az interneten rengeteg tippet, ötletet találunk arra vonatkozóan, hogy mivel is tehetjük könnyebbé a cipőfűzőkötést. Leginkább mondókákkal, versekkel, énekekkel találkozhatunk, amelyeknek köszönhetően jobban rögzül egy-egy mozdulat. De akár mi is kitalálhatunk egy közös kis mondókát, amely mindezt segítheti elsajátítani.

Viszont amit mindenképp szem előtt kell tartani, hogy minden gyermek különböző. Míg vannak, akiknek be nem áll a szájuk, bármit is csinálnak, addig vannak olyanok is, akik teljes csendben képesek csak koncentrálni. Ezt tehát mindenképp vegyük figyelembe és ne zavarjuk mondókákkal.

A cipőfűzőkötés a gyermekektől és a szülőktől is nagy türelmet igényel. Ne legyünk türelmetlenek, hiszen ezek az apró mozdulatok csak akkor lehetnek sikeresek, ha odafigyelve, rengeteg gyakorlással sajátítjuk el, mikor már a gyermek megfelelően érett hozzá. Azonban amiben biztosan minden kis gyerek hasonlít, hogy örülnek a biztatásnak és a dicsérő szónak. Tehát bátran buzdítsuk a gyermeket, és sose maradjon el a dicséret!

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés