Media1 2020.06.22: Hírolvasó robottal váltottuk le egy időre az MTI-t, majd a médiaszabadságról beszélgettünk a MÚOSZ elnökével

Kísérletképpen az MTI munkatársai helyett egy mesterséges intelligenciával felvértezett női robot válogatta össze és olvasta fel az aktuális híreket június 22-én (hétfőn) este az FM 87,6 MHz-en, a Spirit FM-en a Media1 műsora előtt. Magyarországon most először szerkesztette és olvasta fel a híreket egy hírszerkesztő-robot FM-rádióban.

Ezután Virág Attilával, a Hírstart munkatársával, a robot „szülőapjával” ezután átbeszéltük, mit tud a Media1.hu hírportálon korábban már korábban megemlített robot, és milyen lehetőségek vannak ebben.

A műsor második felében pedig Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke volt a Media1 vendége. A műsor ezúttal is teljes egészében visszahallgatható podcastként a folytatásban.

Magyarországon, de Európa jelentős részében sem történt még ilyen, hogy egy mesterséges intelligenciával felvértezett robot válogatta össze és olvassa fel a legfrissebb, legérdekesebb híreket egy FM-en is fogható rádióban. Hétfőn, mintegy 4 percben valósult meg ez.

Az ultamodern technológiával automatizáltan összeszerkesztett hírblokkot követően robot helyett immáron Szalay Dániellel, a Media1 főszerkesztőjének műsorvezetésével először Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart felelőse számolt be részletesen a robot által elkészített hírműsorral kapcsolatos kulisszatitkokról és az ezzel kapcsolatos további fejlesztési irányokról.

Kiderült, hogy mennyi időt igényel a robot számára a hírek összeállítása, és szó esett arról is, kell-e a hírolvasóknak attól tartaniuk, hogy egy efféle technológia miatt elveszítik a munkahelyüket, vagy hogy milyen szempontokra ügyel a robot, amikor összeállítja a hírblokkot.

Virág Attila, a Central Médiacsoport / Hírstart munkatársa, a robot ötletgazdája
Virág Attila, a Central Médiacsoport / Hírstart munkatársa, a robot ötletgazdája

A hírolvasó-robotos kísérlet a technológiai vonatkozásán túl azért is érdekes volt, mivel Magyarországon a rádiók jelentős része több éve az MTI által terjesztett hírek sugárzásával tesz eleget a médiatörvény szerinti közszolgálati kötelezettségeinek, ami jelentősen leszűkítette a hazai rádiós hírkínálat sokszínűségét.

A műsor második második felében egyébként a Media1 vendége volt Hargitai Miklós újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke is, akivel a médiaszabadság világszerte egyre súlyosbodó helyzetéről és ennek kövekezményeiről beszélgetünk. A beszélgetés rögzítésekor még nem tudhattuk, hogy a hét az Index körüli különféle problémákról szól majd, de így is bőven akadt miről beszélni.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke egy Media1 által támogatott rendezvényen korábban
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke egy Media1 által támogatott rendezvényen korábban Fotó: Ladányi András, Media1

A Media1 műsor 2020. június 22-i adása a hírolvasó robottal, Virág Attilával és Hargitai Miklóssal az alábbi lejátszón lévő play ikonra kattintva visszahallgatható, illetve podcastként a lenti linkre kattintva le is tölthető. A lejátszás akár külön ablakban is lehetséges!

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Ha még nem tetted meg, gyorsan lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról! Feliratkozhatsz a podcastra a Spotify-on és az Apple iTunes-on is, de megtalálod a főbb podcast programokban, például a Google Podcastsban és a TuneIn-ban. Iratkozz fel a Media1.hu hírlevelére a hírportál főoldalán, és lájkold vagy kövesd a Media1 Facebook-oldalát is.

Nézz szét a Vipcast.hu-n jó alaposan, mert ott további podcast epizódokat is találsz, immáron több mint tíz évre visszamenőleg!

A Media1 legközelebb július 6-án 19 órakor jelentkezik a Budapest 87,6 MHz-en, a Spirit FM frekvenciáján és a spiritfm.hu-n streaming segítségével, majd nem sokkal az adás után a vipcast.hu és a Media1 podcast felületén.

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés