Gondolkodtunk már ezen – mióta fogyaszt az emberiség alkoholt? (x)

Melyik volt az első, emberek által fogyasztott szeszesital-típus? Mikor ittak az emberek először sört, bort, illetve töményebb alkoholtartalmú italokat? Mikorra datálható az alkohol fogyasztásának az elterjedése?

Érdekes kérdések ezek, nem igaz? Úgyhogy külön bejegyzés keretei között szerettünk volna foglalkozni velük, egyfajta érdekességképpen, és persze kedvet csinálva akár egy-egy finom ital kóstolásához és újbóli megízleléséhez.

Melyik volt az első alkoholos ital, amit a jelek szerint előszeretettel fogyasztottak?

Bizony minden jel arra utal, hogy a sör volt a legelső alkoholtartalmú ital az emberiség történetében. Egészen i.e. 10 ezerig vissza kell menni az időben egyébként. Viszont pontosan ide datálható egy másik mérföldkő, a kenyér megalkotása is.

Babilónia királya, Hammurapi pedig ékes bizonyítékul szolgál arra, hogy a sör bizony már ekkoriban is rendkívüli népszerűségnek örvendhetett. A nevéhez köthető híres törvényoszlopok ugyanis szigorú szabályokat tartalmaznak a sörkészítésre vonatkozóan, egyúttal magát a forgalmazást is erősen korlátok közé helyezte.

Mi a helyzet a borfogyasztás szokásának a kialakulásával?

Ami a borfogyasztás eredetét illeti, nem annyira egyértelmű állást foglalni. Sokan Egyiptom területéhez és i.e. 4 ezerhez kötik a dátumot, viszont más feljegyzések alapján egészen 9 ezer évvel korábban is készítettek bort, mégpedig Örményország területén.

bor

Mezopotámia kapcsán viszont már egyre nyilvánvalóbbak a jelek, hogy aztán az ókori görög és római társadalomban tényleg a csúcsra érjen a borkultúra. Olyannyira, hogy a görög Dionüszosz, illetve a római Bacchus személyében a bor és a mámor istenét is tisztelték akkoriban.

Mondhatni a bor fogyasztásának a kultúrája egészen korán terjedhetett el széles körben, és ez mit sem változott az elmúlt évezredek során.

A töményebb italváltozatokra vonatkozó feljegyzések a következőre engednek következtetni

Itt nem feltétlenül a csodás ízek és a fenséges aromák voltak a középpontban, legalábbis a kezdeti időkben. A 12. századból vannak egyébiránt az első feljegyzések tömény szeszes italokról. Viszont ekkoriban még a gyógyászatban alkalmazták őket, vagyis kifejezetten egészségjavító szándékkal történt a fogyasztásuk.

Aztán valahol a 15. század környékén következett a markáns fordulat. Ezekre az időkre datálható ugyanis az olasz grappa, az orosz vodka, no és persze a holland és angol gin megalkotásának a körülbelüli időpontja.

A folyamat szép lassan beindult, a 18. században pedig már a mértéktelen alkoholfogyasztás egyértelmű hátulütői is megmutatkoztak. Mindezek mellett persze kétségtelen tény, hogy az eltelt évszázadok során – szerencsére – töretlen innováció és fejlődés volt megfigyelhető a szeszes italok piacán.

(x) Hirdetői tartalom!

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés