Így működnek a füstgátló ajtók (x)

Ha tűzeset történik egy épületben, sok esetben nem maga a tűz jelenti a bajt.

A bent rekedt személyekre a kialakuló füst és a forró gázok még nagyobb veszélyt jelentenek, amelytől könnyen füstmérgezést kaphatnak. Az oxigén szén-monoxiddá történő átalakulása fulladást idézhet elő.

A füst és a hő által okozott veszélyek

A füst miatt kialakuló korlátozott látási viszonyok a tájékozódást is gátolják, így a kijárat megtalálása is nehézségekbe ütközik. Az ember még a saját lakásából is nehezen találja a menekülőutat ilyen helyzetben, nem beszélve arról, ha egy idegen épületben következik be a baj.

A magas hő következtében a léghólyagocskák elégnek. Ennek következtében a tüdő nem képes további oxigén felvevésére, így az emberi szervezet oxigénellátása megszűnik. Ha ez bekövetkezik, a halál beállta pillanatok kérdése.

füstgátló ajtó

Hogyan segít megelőzni a bajt a technológia?

Amennyiben a tűz- vagy a füstjelző működésbe lép, füstzáró ajtókkal hatékonyan megvalósítható a védekezés. A record DIN 18095 és NEN 6069 tanúsítvánnyal ellátott füstzáró ajtajainak meghajtása optimális mind a bejáratok, mind az átjárók automatikussá tételére.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? A probléma kialakulását követően automatikusan záródnak a tűzjelző vagy füstjelző parancsára az ajtók. A füstzárás ténye minimálisan fél órán át fennáll, ennek betudhatóan tűz nem tud képződni.

A dupla ajtók esetében automatikus zárásfunkció is bekapcsolható, mindez kombinálható az átfedő ajtókkal. A cél az, hogy az oxigén vonzása oly mértékben lelassításra kerüljön, amennyire csak lehetséges. Ha nem áramlik a tűz irányába, és ezzel párhuzamosan meg lehet akadályozni a füst terjedését az épületen belül, akkor a tűz terjedésének üteme mérséklődik.

A szabadon maradó menekülési utak révén a szakemberek számára nagyobb időkeret marad a csapdába esett személyek evakuációjának végrehajtására és a tűz oltására.

Légmentesen záródó ajtók a mindennapokban

A légmentes technológiával csukható nyílászárók nem csak füst elleni védelem szempontjából hasznosak. Más okból is szükség lehet arra, hogy maximálisan biztonságos környezetet lehessen teremteni.

Ilyen lehet például az emelt szintű higiéniai követelményeknek való megfelelés (tisztaterek). Az egészségügyi intézmények, élelmiszeripari gyárak, orvosi épületek, autóipar, laboratóriumok tekintetében lehet erre szükség, továbbá pormentes helyet igényelnek a számítógépközpontok, különféle termékelosztó egységek és azok a helységek is, ahol élelmiszerek feldolgozása történik.

Működés veszély esetén

A record termékei között fellelhető kétszárnyú ajtók között található olyan, amely energiatakarékos üzemmódban is maximális biztonság mellett működik. Alapesetben beállítható, hogy csak az egyik vagy mindkét szárny kinyíljon, ám veszély esetén mindkettő szárny nyílik.

Az ajtók nyitása a forgalom irányának megfelelően történik, elkerülve ezzel a meneküléskor kialakuló baleseteket.

(x) Hirdetői tartalom!

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés