Az egyes kazántípusok működéséről és hasznosságáról (x)

Melyik típusú kazánok beszerzésére és alkalmazására van lehetőség manapság? Mit érdemes tudni a korszerű kazánok működéséről és használatáról? Melyiknek mik az előnyei, illetve a hátrányai?

Ezeket a kérdéseket vesszük majd végig a bejegyzésben, részletesen ismertetve ezáltal az egyes kazántípusok sajátosságait és működését.

Amit a gázkazán működéséről alapvetően tudni érdemes

Néhány évvel ezelőtt egyértelmű slágerterméknek számítottak a fűtés terén, viszont a földgáz tüzelőanyag árának a komoly emelkedése miatt ez a tendencia erősen változóban van. Olyannyira, hogy a gázkazánok tulajdonosai egyre inkább alternatív fűtési megoldásokkal igyekeznek kompenzálni a drága fűtést.

Típus szerint a nyílt és a zárt égésterű változatok közül inkább az utóbbiak vannak többségben, köszönhetően a szigorú égéstermék-elvezetési szabályoknak.

A kombi-gázkazánokkal kapcsolatos alapvető tudnivalók

A kombi-gázkazán elnevezés arra utal, hogy a készülék fűtési rendszerhez alkalmazandó melegvíz-mennyiségen túl a felhasználható melegvíz előállítására is alkalmas. Fontos, hogy ne keverjük össze a cirkó-gázkazánokkal.

Ugyanis maga a cirkó megnevezés nem a használati melegvíz előállítására utal. A kombi-gázkazánokkal szemben a cirkószerkezetek megnevezése a keringtetett fűtőközegre utal.

kazán

Hogyan működik a faelgázosító kazán?

Magyarországi viszonylatban egy kevésbé ismert megoldásról van szó, emiatt sokszor még szakmai körökben sincsenek tisztában a lényegével. A működésének az egyértelmű hozzáadott értéke, hogy a fa mellett az égés során a fából kiáramló értékes gázok égését is képes biztosítani.

A folyamat eredményeként a faelgázosító kazán rendkívül magas hőmérsékletet eredményez az égés során. Nem beszélve arról, hogy az égés után megmaradó hamu és salakanyag mennyisége viszont jóval kevesebb lesz.

Dióhéjban a kondenzációs kazánról

Ez már sokkal népszerűbb opció, amely a földgáz égése során létrejövő vízgőzből származó hőenergiát is hasznosítja. A legfontosabb persze, hogy a modern kondenzációs kazánok rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátás mellett dolgoznak.

Méghozzá 100%-os hatásfokkal, aminek köszönhetően legfeljebb hat éves időtávban vissza is hozzák a beszerzési árukat. Egyébként padló, illetve falfűtési rendszerek hőtermelőjeként tudjuk leginkább hasznukat venni.

Az elektromos kazánok rövid ismertetése

Ahogyan arra az elnevezés is utal, ezek a változatok elektromos árammal működnek. Viszonylag olcsóbbak, kéményre és szellőzőrendszerre nincs szükség az alkalmazásukhoz, ráadásul az üzembe helyezésük is lényegesen egyszerűbb feladat.

Biztonságos, kényelmes és tiszta használatot tesznek lehetővé, miközben 100% hatásfokkal melegítenek. Mindössze egy-egy nemkívánatos áramszünet esetén okozhat kellemetlenségeket az átmeneti működésképtelenségük.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés