Paleo diéta – biztos, hogy nincs alapja? (x)

Dietetikával foglalkozó szakemberek körében gyakran találkozunk azzal a tévhittel, hogy a paleolit diéta nem rendelkezik tudományosan is megalapozott előnyökkel az emberi szervezet számára.

Ezt a téves felfogást igyekezett alátámasztani néhány évvel ezelőtt két antropológus kutató által publikált tanulmány, majd az abból született – meglehetősen demagóg – cikk is, mely a Georgia Egyetem honlapján jelent meg, s amit a világsajtó (az eredeti mű pontos ismerete nélkül) átvett és elterjesztett.

A Dr. C. Owen Lovejoy (Kent Állami Egyetem) antropológus professzor és Dr. Ken Sayers (Georgia Állami Egyetem) kutató által jegyzett kutatásban – mely eredetileg a The Quarterly Review of Biology nevű szaklapban jelent meg – anatómiai, paleo környezeti és kémia tudományi bizonyítékokat, valamint állatok táplálkozási szokásait vizsgálta.

Tévedések vígjátéka

Maga az értekezés – bár célja alapvetően a paleolit táplálkozás létjogosultságának megkérdőjelezése volt – paradox módon pont hogy alátámasztja a paleoban jártas szakemberek megállapításait. Sajnos azonban a tanulmányból készült, meglehetősen bulvárosra sikerült „cikk” (mely a honlapon jelent meg és így igen széles körben vált ismertté), korántsem azokat a következtetéseket hangsúlyozta, melyeket a szerzők fontosnak tartottak kiemelni kutatásaik kivonatában.

paleo Triple Zero Tagliatelle

Kijelenthetjük, hogy a tanulmányt a szűken vett szakterületén nyilvánvalóan tájékozott szakemberek írták ugyan, azonban az ebből készült cikket sajnos két, előítéletekkel és felszínes ismeretekkel rendelkező átlagember készítette.

A fánk esete az ősemberrel

A paleo röviden azt jelenti, hogy olyat egyél, ami régen, a természetes környezetedben előfordulhatott, és amihez ezáltal a szervezeted eredendően hozzá van szokva, így fogyasztása nem vált ki ellenreakciót a szerveidben, legyen az akár gluténérzékenység, cukorbetegség vagy csupán egy kellemetlen diszkomfortérzés.

Vajon ez azt jelenti, hogyha „előfordult volna” mondjuk cukros fánk az őskorban, akkor az tenne jót nekünk, illetve az nem ártana? A meglepő válasz az, hogy tulajdonképpen igen. Mert ez a fura példa is azt mutatja, hogy nem azért egészségtelen a fánk, mert magas a szénhidráttartalma, hanem azért, mert eredendően nem ehhez szoktunk hozzá a törzsfejlődés során, hiszen ezek a cukros élelmiszerek tömegesen csak az utóbbi 100 évben terjedtek el.

A paleo diéta létjogosultsága

Szervezetünk számára szinte bármi lehetne hasznos és egészséges, amihez van 2,5 millió év hozzászokni. Mivel azonban természetes környezetünk az ősidőkben nem tartalmazott semmi olyat, ami a fánkhoz lenne fogható – jelen esetben gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmi anyagot -, így ma ezek fogyasztása úgynevezett civilizációs betegségeket okoz.

Mindezt evolúciós szempontból úgy kell értelmeznünk, hogy az ember az évmilliók alatt olyan táplálékok fogyasztásához alkalmazkodott, amiket a saját környezetében talált. Sok mindent lehet enni, de nem mindent, csak azt, amihez alkalmazkodott. A hivatkozott tudományos kutatás során tett ezen megállapítás pedig nemhogy cáfolná, hanem kifejezetten megerősíti a paleo diéta létjogosultságát.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés