A nyár a zöldség- és gyümölcskedvelők kedvenc időszaka, hiszen ilyenkor rengeteg a friss termény, melyeket nem külföldről importálva, hanem hazai forrásokból szerezhetünk be. A nyári tökfajták is igen népszerűnek számítanak, hiszen rengetegféleképpen el lehet őket készíteni; ezekből az ötletekből csemegézünk most.
Melyek a nyári tökök?
A tököket alapvetően két nagy csoportra lehet osztani, nyári és téli fajtákra. Előbbiek jellemzője, hogy a héjuk lágy, a magjaik puhák, és hamar megfőnek. Ellenben a téli tökök héja kemény és vastag, és sokkal hosszabb főzési vagy sütési időt igényelnek.
Tipikus nyári fajta a cukkini, a csillagtök (más néven patiszon), a spárgatök, a téli tökök közé pedig a boglárka tök, a makk alakú tök és a laskatök tartozik.
Mivel azonban jelenleg épp a nyári tökök szezonja zajlik, ezért most ezekhez adunk pár tippet, milyen ételeket kreálhatunk belőlük.
Rántott tök
Az igazi klasszikus, hiszen mi, magyarok szinte mindent szeretünk kirántva fogyasztani: húst, zöldségeket, sajtokat… miért pont a tökre ne kerülhete ízletes, ropogós panír? A rántott tökhöz bármely nyári fajtát használhatjuk, de talán a cukkini a legalkalmasabb erre a célra.
Az elkészítése azonban nem épp pár perces művelet, a nagy melegben pedig sokaknak nincs is kedve hosszasan időzni a tűzhely előtt. Ezt viszont kiválthatjuk azzal, ha megrendeljük az ebédet az Interfoodtól, ahol a nyári hónapokban szintén gyakran szerepel rántott tök az étlapon!
Tökfőzelék
Tipikus nyári étel, ami friss, zsenge tökből a legfinomabb. Ilyenkor felejtsük el a mirelit, gyalult változatot! Inkább szánjunk rá egy kis időt, hogy saját magunk reszeljük le a friss, érett tököket – az ízben és az állagban is érezhető lesz a különbség.
A felaprított tököt főzzük puhára, majd készítsünk pirospaprikás rántást, és keverjük hozzá. Ezután tegyük krémessé tejföllel vagy kefirrel, és természetesen ne feledkezzünk meg a kaporról sem, ami ennek az ételnek a legfontosabb fűszere. Tálaljuk ízlés szerint pörkölttel, sült kolbásszal vagy tükörtojással.
Töltött tök
Ha szép csillagtököt látunk a piacon, ne habozzunk, ugyanis remek töltött tök készíthető belőle! Ehhez hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát, majd tegyünk bele tölteléket, ami készülhet darált húsból, rizsből, zöldségekből… csak a fantáziánk szab határt. A megtöltött tököt sütőben süssük puhára, majd fogyasszuk önmagában, egytálételként.
Diétázóknak: cukkinipizza
Mivel a tökfélék kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthetőek. Használhatjuk például a pizzatészta egészséges, kalóriaszegény alternatívájaként is.
Ehhez egy nagyobb cukkinit karikákra vágunk, majd ezeket a kis falatokat elkészítjük úgy, mintha apró pizzák lennének: tegyünk rájuk paradicsomszószt, sonkát, gombát, sajtot, kukoricát – ki mit szeretne. A kis pizzafalatokat sütőben megsütjük, és melegen fogyasztjuk.
(x) Hirdetői tartalom