A szófák evolúciója (x)

A szófa, vagy más néven kanapé (canapé), francia eredetű szó. Kényelmes, legalább két személy részére, háttámlával és karfákkal ellátott, kárpitozott ülőbútor. A kárpit lehet textil, műbőr, valódi bőr, esetleg velúr. A szófákat ma már igen sokféle stílusban és a funkcionalitásnak megfelelően készítik.


Vannak olyan kanapék, amelyek ülőfelületének egyik részét meghosszabbították. Ezek az úgynevezett sarokülők. A szófa másik speciális típusa a kanapéágy, amely ülő- és fekvőbútorként is funkcionálhat. Praktikus megoldás lehet az ágyneműtartós változat is, ahová elrejthetjük azokat a tárgyakat, amiket nem állandóan használunk. Illetve a reggeli ébredés után elrejti az ágyneműket.

Története

Az ókorban az ágy ülőhelyként is funkcionált. Nagyobb összejövetelek alkalmával a vendégek az uralkodó ágya mellett kaptak kényelmes ülőhelyet. A görögök és a rómaiak is követték ezt a keleti szokást, és ágyaikat kanapéként használták. A mai modern ülőbútorok, köztük a kanapé klasszikus formái a görög, majd a római kultúrában fogantak.

A reneszánsz korban elterjedt ülőbútor volt a festett, fából készült, faragott támlával és karfával ellátott, ládaszerű, kárpit nélküli cassapanca. Ezt ma tárolóhelyes ülőpadként ismerjük. Később ezeket a bútorokat a kényelem fokozásának igényével alakították tovább Franciaországban.

Jakubi kanapé szófa

Magyarországon, a Tiszántúlon és Erdélyben is elterjedt bútor volt a ládás alsó részű, illetve a padágyként kialakított szófa. Gyakran pad vagy lóca néven illeték. A kanapé olyan asztalos által készített bútor volt, amit többnyire egyszínűre és sötétre festettek. A kényelem fokozása miatt díszes párnákat helyeztek rá. Némely tájakon ez a bútordarab a menyasszonyi ládák stílusában terjedt el.

A mai szófák megjelenése

A XX. század elején, 1920 és 1930 között megjelentek az Art déco ihlette, puha borítású szófák. A klasszikus ülőbútorok utolsó generációi után jelentek meg a ma is ismert népszerű kanapék. Le Corbusier francia építész, Charles Eames amerikai formatervező, Arne Jacobsen és Flemming Lassen skandináv dizájnerek sokszínűségükkel forradalmian megújították a modern kanapépiacot. A tömegfogyasztás igényeihez igazodva szebb, ugyanakkor funkcionálisabb ülőbútorokat készítettek.

Manapság a szófa, mint a legtöbb bútor, egyben dizájnelem is egy-egy szoba berendezésében. Nem csupán a kényelmünket szolgálják, hanem a lakberendezés stílusához igazodva a szoba központi elemeivé válhatnak. Vagy észrevétlenül bele is olvadhatnak a környezetükbe, ha a stílus azt kívánja.

A Jakubi.hu kanapéi között megtalálhatja azt a darabot, ami leginkább kifejezi az Ön lakberendezési stílusát.

Ezenkívül a hatalmas színválasztéknak köszönhetően senkiben nem marad hiányérzet, hiszen azt a szófát viheti haza, ami legjobban passzol a nappaliba. A magas minőségű megfizethető bútorok pedig, hosszú távon szolgálják az Ön és környezete kényelmét.

(x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés