A vályog mint környezetbarát építőanyag (x)

A vályog megbecsültsége napjainkban igen kérdéses. Sokáig a szegénység szimbólumaként gondolhattunk rá, azonban érdemes megfordítani magunkban ezt az érzést. Hiszen ha jobban megismerjük ezt az építőanyagot rá kell, hogy döbbenjünk, inkább nevezhetjük a természetesség jelképének.

Mióta használjuk építésre a vályogot?

Ezt az anyagot az egyik legrégebben hasznosítja az emberiség, mint építési anyagot. Egy nagyon finom szemcséjű összetételről van szó (0% agyagból, 40% iszapból és 20% homokból áll), melyet szalmával vagy törekkel kevertek össze. Ezt a keveréket döngölt formában, vályogtéglaként alkalmazták építkezésre.

A nyers téglákat nem égették ki, hanem a nap melegén szárították meg őket, így az előállításukhoz minimális energiára volt csak szükség.  Egy modern építkezés során ritkán merül fel a vályog használatának lehetősége, mivel alapvetően a szegénység érzetével társítjuk.

Talán azért is lehet ez így, mert a legtöbb vályogból készült épületet kisebb falvakban, illetve tanyákon találjuk. Hiszen mindig is egy bárki számára elérhető, természetes, könnyen kezelhető építőanyag volt.

Ismerje meg a vályog előnyeit és hasznosítsa azokat!

Az emberiségnek még sokat kell tanulni a természetes építőanyagokról, a megfelelő választáshoz pedig minél több ismeretet kell elsajátítani a környezetbarát termékekről. A vályog egy 100 százalékban természetes anyag, így sem a környezetre, sem az emberi egészségre nem jelent semmilyen veszélyforrást.

Ma már számos felhasználási lehetőség van egy építkezés során a vályog alkalmazására. A Naturica Groupnál többféle vályog építőanyag is kapható.

Klasszikus értelemben a vályogból falazatot készítenek, de ma már tudjuk, hogy alkalmas festéknek, illetve vakolatnak is. Pozitív tulajdonsága páraáteresztő képessége, így a levegő nedvességtartalmát optimálisan képes szabályozni.

Remek a hangszigetelő képessége, illetve kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Természetességének köszönhetően nem kell vegyianyag-kibocsátással számolnunk, illetve szintén nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem gyúlékony, illetve antiallergén.

Naturicagroup

A vályogból készült házak újra fénykorukat élhetik!

Az építőiparban zajló a fejlesztéseknek köszönhetően a vályognak ma már számos felhasználási lehetősége adott. Legjellemzőbb felhasználási módja továbbra is a falazat előállítása, amit valamilyen megerősítő szerkezettel érdemes kombinálni. Passzívházak esetén is alkalmazható, hiszen rétegkombinációkkal, valamint egyéb kiegészítő megoldásokkal megfelelhet azoknak a szigorú előírásoknak, amik ezekre az épületekre vonatkoznak.

Illetve nem kell lemondanunk sem a modernitásról, sem a divatos designról. Amennyiben vakolóanyagként szeretnénk használni, akár befejező vakolatként is felvihetjük néhány milliméteres vastagságban a ház falára.

Ilyenkor jellemzően festékpigmentekkel állítják elő azt a színt, ami megfelel az építtető elképzeléseinek. Így megvalósítható egy modern, ugyanakkor energiahatékony és környezetbarát otthon felépítése.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés