Mit nevezünk NFT-nek, és mit kell tudnunk róla? (x)

Az NFT, azaz a Non-Fungible Token magyarul a nem helyettesíthető tokeneket jelenti. Ebben a koncepcióban a tokenek abszolút egyediek és megismételhetetlenek, ez a rendszer teljesen lehetetlenné teszi a rendszerben lévő jegyek, cipők és egyéb műalkotások hamisítását.

Az NFT tokenek legfőbb ismérvei

Ezekre a tokenekre leginkább az egyediség jellemző. Az NFT létrejöttekor minden esetben meg kell határozni, hogy milyen céllal hoztuk azt létre, és meg kell adni, hogy milyen ismérvek alapján lesz különleges ez az új token. Metaadatoknak nevezzük ezeket az információkat, és az itt leírtak később már megváltoztathatatlanok.

A másik meghatározó tulajdonságuk ezeknek az NFT-knek, hogy csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Egy adott tokenből a fejlesztők csak limitált számban, jellemzően pár tucatot szoktak piacra dobni.

Nagyon fontos ismérv még az NFT-kre az oszthatatlanság. Míg a bitcoinnál és a különféle altcoinoknál már megszoktuk, hogy nagyon kicsi részüket is lehetőségünk van birtokolni a meghatározott bitcoin árfolyam mellett, addig ezeket az eszközöket csak egyben lehet használni.

nft

Hogyan lehet felhasználni az NFT-ket?

  • Nagyon sokféle felhasználási lehetőséggel kecsegtetnek ezek a fejlesztések. Számos olyan termék létezik, ahol a hamisítás komoly gondot okoz. A különféle művészeti alkotások, a különböző rendezvénybelépők és márkázott termékek esetében megoldást jelenthetnek az NFT-k erre a problémára.
  • Az online számítógépes játékokban is helyet kaphatnak ezek a tokenek. A különböző megszerezhető érmék, fegyverek vagy öltözékek is létrehozhatók ebben a formában.
  • Fontos még megjegyezni, hogy nemcsak az online térben létező entitások esetében lehet használni ezt a technológiát, hanem a fizikai világban létező tárgyak is tokenizálhatók. A különböző művészeti alkotások, értéktárgyak, de akár egy ingatlan esetében is létrehozhatók az NFT változatok.

Mi a jelentőségük ezeknek az eszközöknek?

Természetesen eddig is léteztek egyedi, másolhatatlan digitális eszközök. Erre jó példa egy egyedi közösségi médián létező profil, és a hozzá tartozó azonosító. A sokak által ismert másik példát pedig a domainek jelentik, ezek is egyediek és oszthatatlanok. Az NFT-khez hasonlóan ezek értéke is megnőhet. Egy-egy értékes domain névért ma is milliós vagy akár tízmilliós nagyságrendű összegeket is hajlandóak kifizetni egyesek forintban kifejezve.

Az NFT-k újítása abban érhető tetten, hogy jelentősen kiterjesztik a fenti példákra jellemző egyediséget. Segítségükkel gyakorlatilag bármi tokenizálható, így könnyedén egyedi értéket adhatunk online eszközeinknek.

Hogyan használjuk napjainkban ezeket az NFT-ket?

Az NFT-k jelen állás szerint valószínűleg nagyon ígéretes jövő előtt állnak. Sok gyűjtemény esetén már elkezdték használni őket, például versenyautókat, háziállatokat és mindenféle cserélhető, gyűjthető értéktárgyat tokenizáltak már napjainkban is. A közeljövőben pedig ezek köre biztosan tovább fog bővülni.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés