Kell-e edzés után izomlázat érezned? (x)

Az izomláz kérdésköre megosztja még magát a szakmát is, de az emberek fejében is sok a tévhit ezzel kapcsolatban. Sokan esküsznek arra, hogy izomláz nélkül nem volt megfelelő az edzés, mások igyekeznek azon a határon belül maradni, hogy ne jelentkezzen ez a fájdalom.

Cikkünkben megvizsgáljuk azt, hogy a legújabb kutatások milyen következtetéseket vonnak le ezzel kapcsolatban, és hasznos tanácsokat adunk a hatékony edzés kivitelezéséhez.

Mi is az az izomláz?

Az izmok jellegzetes fájdalma mindenki számára ismerős érzés. Egy intenzívebb futóedzés vagy egy erőteljes súlyzós edzés a SamanSport.hu súlyzóival vagy kettlebelljeivel könnyen vezethet másnap fájdalomhoz. Korábban azt feltételezték, hogy ezt a fájdalmat az izmokban keletkező tejsav és bomlástermékeinek nyomása okozza, azonban ez az elmélet mára már megdöntötté vált, mivel a tejsavat a szervezet a vizsgálatok szerint néhány perc alatt elbontja.

kettlebell

A modern kutatások bebizonyították, hogy a megfeszített edzés hatására az izmokból fontos tápanyagok távoznak, ezzel egyidejűleg pedig különböző bomlásanyagok szaporodnak fel. Az izomban ezért mikroszakadások keletkeznek abból a célból, hogy a keletkezett nyíláson keresztül az elhasználódott anyagok könnyebben ki tudjanak ürülni, és a tápanyagok gyorsan bejussanak az izomrostokba. A fájdalmat tehát valójában ezek a mikroszakadások okozzák.

Izomláz vagy sérülés?

Nagyon fontos az, hogy elkülönítsük az izomlázat a sérülésektől. Ha egy intenzív edzés után izomlázat érzünk, az egy természetes folyamat következménye, azonban egy izomhúzódás, netalán egy izomszakadás vagy szalagsérülés már orvosi beavatkozást igényel.

Ha arra gyanakszol, hogy edzés közben megsérültél, akkor azonnal hagyd abba a gyakorlatot és keresd fel az orvost annak érdekében, hogy minél előbb el tudja kezdeni a szervezeted a gyógyulási folyamatot. Fontos tehát elkülöníteni egymástól a természetes izomlázat és egy húzódást vagy egyéb sérülést. Ha ugyanis a sérült izmot tovább terheled, akkor akár egy visszafordíthatatlan folyamatot is elindíthatsz, és a gyógyulás is sokkal tovább fog tartani.

Hasznos-e tehát az izomláz?

Sokaktól hallhatod azt a véleményt, hogy minden edzés után izomlázat kell érezni. Egyesek úgy gondolják, hogy fájdalom nélkül nincs előrehaladás, és csak akkor hatékony az edzés, ha utána beáll az izomláz. Ez azonban nincs így.

Kétségtelen, hogy a mozgás során ki kell lépnünk a komfortzónánkból, azonban meg kell találni azt az egyensúlyi állapotot, ami már fejleszti izomzatunkat azonban nem jár túledzéssel. Időnként tehát érezhetünk izomlázat, ám a helyesen meghatározott edzésterv óvja az izmokat a sérüléstől.

Gyakorlatlan vagy kezdő sportolók gyakran esnek abba a hibába, hogy azonnal hatalmas energiával kezdenek neki a gyakorlatoknak, és ezzel túlterhelik a szervezetüket. Ezt semmiképpen nem ajánljuk. Leghasznosabb, ha személyi edző segítségét veszed igénybe és folyamatosan referálsz neki az edzés utáni érzéseidről így ő a továbbiakban meg tudja változtatni az edzésed erősségét.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés