Podcast – egy eltűnő vagy felfutó műfaj? (x)

A podcast aranykora jellemzően akkor volt, amikor még a képpel rendelkező videós tartalmak nem nyertek akkora teret. Manapság viszont sokan azt állítják, hogy a vizuális tartalommal gazdagított médiák válnak igazán befutóvá a jövőben is. Van ennek vajon igazságtartalma, vagy lassan újra a reneszánsz korszakát éljük, ha podcastról van szó?
Podcast – múlt és jelen. Mi változott?

Korában is érdekes vagy éppen különleges témákat feszegettek egy-egy podcast alatt, mindig olyat, amiről egyébként nem esik olyan gyakran szó. A mai podcastok esetében sem változott ez a tendencia. Annyi viszont történt, hogy az írott tartalommal ellentétben sokkal mélyrehatóbban kifejtésre kerültek bizonyos tematikák, vagy épp problémák és kérdések.

Ha csak egy példát hozunk fel: az anyasággal, gyerekneveléssel kapcsolatos témák esetében még a pelenkázó alátét típusairól is mélyrehatóbban és őszintébben lehet a podcast alatt megnyilvánulni, mint ha azt írásban, sőt akár videóban tennénk. A vizualitás hiánya ugyanis még a meghívott vendégek és a gyártók esetében is egy sokkal biztonságosabb érzetet eredményez, ami kapcsán őszintébbek lehetnek a résztvevők.

podcast

Streamerek, youtuberek, influenszerek

Mindegyikben az a közös, hogy vizuális tartalmat is szolgáltatnak. Sokáig azt mondták, ez a kizárólagos jövő, hiszen az új generációnak immár kell, sőt szükséges az, hogy valamit lássanak is. Viszont a helyzet azt mutatja, hogy ez egyáltalán nincs így. A vizuális tartalmakat kiadó műsorvezetők és véleményvezérek tábora ugyan nőtt, de a podcast stabilan megmaradt a helyén. Miért?

Egyrészt azért, mert ezekhez a tartalmakhoz nem kell ott ülni a telefon vagy a gép előtt, és nézni azt, hanem lehet hallgatni kertészkedés vagy főzés közben is, esetleg egy baráti beszélgetés alatt. Vagyis mindenképp köthető ahhoz, hogy az ember valamilyen más kikapcsolódás alatt hallgatja őket, ahogyan például a rádióval tenné. Ez a magatartás pedig alig változott, habár az tény, hogy a podcast közönsége főleg a fiatal felnőtt és az idősebb generációk táborából kerül ki.

Ennek az az oka, hogy a millenárisok például már abszolút a vizuális tartalmakon nevelődtek, amik a korábbi generációk még aktívan hallgatták a rádiót. Ez a generáció pedig még bőven fiatal. Azokról a kései húszas, harmincas, valamint negyvenes korosztályról is szó van, akik igen jelentős számban hallgatják ezeket a podcasteket.

Szponzorált tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés