Hőszivattyúval jó esély van a BB energetikai besorolásra (x)

Hazánkban az új építésű házak használatbavételi engedélyét 2022. június 30-tól csak az új energetikai minősítési rendszer szerinti BB besorolás feltételeinek megfelelve adja meg a hatóság. Egy napelem vagy egy hőszivattyú nagyon sokat tud felfelé tornázni a minősítés eredményén. 

Hőszivattyúval is elérhetjük a BB energetikai besorolást

A BB energetikai besorolás feltétele, hogy az ingatlan összesített energetikai jellemző számértékének 81 és 100 kWh/m²a közé kell esnie. Tulajdonképpen 100 kWh-nál kevesebbnek kell lennie az egy négyzetméter alapterületre jutó éves energiafogyasztásnak. Fontos kritérium, hogy az energiafogyasztás 25%-át valamilyen megújuló energiaforrásból kell fedezni, a Wagner Solar Hungária hőszivattyúi erre a célra kiválóan alkalmasak. 

Érdemes tudni, hogy a hőszivattyú melegvíz-előállításra, fűtésre és hűtésre is egyaránt alkalmas; tehát egyszerre helyettesíti a kazánt, a cirkót, a bojlert, illetve a klímát is. Továbbá nincs szükség kéményre, és nem történik károsanyag-kibocsátás. Ha úgy tekintjük, a berendezés által kiváltható a havi gázszámla. Mivel egy hagyományos gázüzemű fűtés kivitelezése sem olcsó, így a hőszivattyú a megtérülő befektetések közé tartozik. hőszivattyú

Nem mindegy a besorolás

Azoknak az újépítésű ingatlanoknak, amelyeknek 2022. június 30-ig lezajlik a használatbavételi engedélyezése, a 2020. december 31-ig érvényben lévő szabályozásoknak kell megfelelniük.

Mivel egy magasabb kategóriába lépéssel jelentősen csökken a rezsiköltség, érdemes megfontolni a korszerűsítést. 

Egy DD besorolású, 100 m2 alapterületű családi ház energiaköltsége nagyjából 203.000 Ft havi szinten a jelenlegi energiaárakkal számolva. Amennyiben ugyanez az ingatlan CC besorolást kapna, ez az összeg 161.000 Ft-ra redukálódna, míg BB kategória esetén a havi költség csupán 126.000 Ft. Mivel az energiaárak évről évre nőnek, a megtakarítás is egyre több lesz.

Amennyiben az energetikai felújítás mellett döntünk, láthatjuk, hogy egy hosszú távon megtérülő beruházásra számíthatunk. 

Hosszú távú, hasznos befektetés

Amikor házeladásra kerül a sor, egy felújított, modernizált épületet jóval magasabb áron tudunk kínálni, mint egy szigeteletlen, elavult nyílászárókkal rendelkező ingatlant. A házak értéke az idő múlásával növekszik, viszont senki nem szeretne egy energiazabáló épületet venni, hiszen annak magasak a havi rezsiköltségei. Egy napelemmel vagy hőszivattyúval rendelkező ingatlant jobb áron el lehet adni, mint egy magas energiaigényű épületet. A 0-s villanyszámla mindig jól mutat a hirdetésekben, és gyakran rövid időn belül rá is talál a vásárló. 

Amennyiben a felújítás mellett döntünk, érdemes a szigeteléssel kezdeni. A háznak jóval kisebb a hővesztesége, ha a megfelelő szigeteléssel rendelkezik, és a nyári melegben is jobban tartja a hűvöset. Nem feledkezhetünk meg továbbá a jó minőségű nyílászárókról, valamint a fűtési és melegvíz-rendszereket támogató berendezésekről sem.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés