Miért előnyös a kerttulajdonosok szerint az oszloptalp? (x)

A családi házakban élők számára a kertrendezés legalább akkora kihívás, mint a lakótér belső kialakítása. Hiszen ha már a rendelkezésünkre áll egy kis talpalatnyi terület, akkor azt szeretnénk a család minden tagja számára nemcsak hasznossá, hanem élvezhetővé és biztonságossá tenni.

A különböző építmények stabilitását általában az oszlopok adják, amiket valamilyen módon rögzíteni szükséges, hogy megbirkózzanak a terheléssel. Míg ezt korábban vagy süllyesztéssel vagy betonozással oldották meg, ma már sokkal gyorsabb és egyszerűbb megoldás is létezik erre, mégpedig az oszloptalpak használatával.

Milyen oszloptalpra van szükség?

Ahhoz, hogy megtudd, milyen talpak között érdemes keresgélned, azt kell tudni, hogy milyen mértékű terhelésnek lesz majd kitéve. Kerítésekhez ideális választás a kemény talajba leverhető vagy fúrható változat, ezekhez jó minőségű vasalatokat a VasalatWebshop webáruházból tudsz rendelni. Pavilonokhoz, kocsibeállókhoz és egyéb olyan létesítményhez, ami nagyobb méretű oszlopot igényel, még mindig a betonozás a legbiztosabb megoldás.

A rögzítés módján kívül az alakjukban is van különbség: kaphatók hengeres, illetve négyzethasáb formájúak, ennek kiválasztása inkább esztétikai kérdés, mint funkcionalitásbeli. Tehát maga az oszlop mérete, keresztmetszete, és hogy milyen építményben kell helytállnia határozzák meg, hogy milyen talpra van szükség.

pavilon jó minőségű vasalat

Védelmező talpalávaló

A fából készült létesítmények különleges kezelést és bánásmódot igényelnek. A fa, mint természetes anyag magába szívja a nedvességet, amitől könnyen rothadásnak vagy gombásodásnak indul. Ennek elkerülése érdekében alkalmazzák az oszloptalpakat, hogy az oszlop ne érintkezzen a talajjal, így megelőzvén a korai tönkremenetelét. Ezek az alátétek elérhetőek állítható magasságú kivitelekben is, így nemcsak az oszlop és a talaj távolsága növelhető, hanem magának az építménynek a magassága is. 

Az oszlop előkezelése

Mielőtt a tartóelemeket a végleges helyére állítanád, érdemes víztaszító azaz impregnálószerrel kezelni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy akár 1-2 napig lehet áztatni, ennyi idő alatt felszívódik annyira, hogy ki tudja fejteni a szer a jótékony hatását. Végleges helyére kerülve is tanácsos időnként ellenőrizni, hogy nem kezdődött-e el valamilyen károsodás, és esetleg lakkal vagy újabb víztaszító réteggel lekenni. 

Biztonságos kert

A kerttulajdonosok számos területen tudják alkalmazni az oszloptalpak előnyeit, hiszen lugasok, kerítések, pergolák, hintaágyak biztonságos, időtálló, esztétikus és költséghatékony építését, fixálását teszik lehetővé. Ha szeretnél ezzel a megoldással élni, de bizonytalan vagy, hogy a rengeteg termék közül melyik lenne a legpraktikusabb, kérd szakember segítségét.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés