Kölyökkutya etetési útmutató gazdiknak (x)

Nagyon izgalmas lehet egy új kiskutyát hozni a családba, és ezzel az izgalommal együtt rengeteg döntést kell meghozni a nevelésével kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, hogy eldöntsük, mivel is etessük.  Az alábbi információk viszont segítenek megérteni majd a kölyökkutya táplálkozási szükségleteit.

Táplálkozási követelmények

A növekedés az egyik leginkább tápanyagigényes életszakasz, amelyen a kutyák keresztülmennek. A növekedési időszakban a kölyökkutyának számos esszenciális tápanyagra van szüksége, például fehérjére, aminosavakra, esszenciális zsírsavakra, vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyeket a kutyaeledel révén kell kielégíteni.

A ZebraPets.hu száraz kutyatápok úgy vannak összeállítva, hogy megfeleljenek egy bizonyos életszakaszban: növekedés, laktáció és vemhesség, vagy felnőttkori tartás. Ez azt jelenti, hogy a kutyaeledel az összes tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazza, vagy egyszerűbben fogalmazva az adott életszakasznak megfelelő teljes és kiegyensúlyozott étrendet biztosít.

kutyatáp

Mennyit kell etetni a kiskutyánkat?

Ha a kölykökre gondolunk, nehéz nem egy kellemesen kerekded “örömgombócra” asszociálni. A babaillat mellett a kölyökkutyáknak van meg az az imádnivaló puhasága, amely azt a benyomást keltheti, hogy nem baj, ha dagik.

De a kutya súlyának kezelése kritikus fontosságú, és ez már kiskutya korában kezdődik. Az elhízás óriási egészségügyi veszélyt jelent minden korú házőrzőre, és számos betegséghez kapcsolódik. A kutyánk egészségéért elvégzendő legfontosabb feladat tehát, hogy pontosan meghatározzuk, mennyit kell ennie nap mint nap, és ahogy növekszik ezt fokozatosan növeljük.

Milyen gyakran etessük?

Általában körülbelül hathetes korukban elkezdik elválasztani őket az anyjuktól, és speciálisan összeállított eledelt kapnak. Kezdetben pedig az etetési rendjüket főként a fejlődésük alapján határozzák meg. Kezdjünk mondjuk három-négy kisebb adag etetésével, attól kezdve, hogy hazahoztuk a kiskutyát, egészen tizenkét hetes koráig!

Három hónapos korában, ha a kölyökkutya mindennap négyszer evett, elkezdhetjük átállítani a napi háromszori étkezésre, és ezt az ütemtervet alkalmazhatjuk kb. hat hónapos koráig, de ez a méretétől és fajtájától is függ. Ebben a szakaszban elkezdi “leadni” a pocakját, és kifejlődnek az érett vonásai.

Hat hónapos kortól egyéves korig csökkenthetjük a kiskutya etetési idejét napi kettőre. A kölyökkutya még azt is jelezheti, hogy készen áll erre, ha észrevesszük, hogy a nap bizonyos szakaszaiban nem annyira érdekli az evés, mint korábban. Ezenkívül sok gazdi ebben az időszakban dönt úgy, hogy ivartalanítja kedvencét, ami csökkentheti a magas kalória- és energiaszükségletüket. Ilyenkor érdemes lehet felnőtt kutyaeledelre váltani!

Végső gondolatok

Azok vagyunk, amit megeszünk, és ez vonatkozik a kutyakölykökre is! A megfelelő táplálékkal való ellátásuk tehát elősegíti a növekvő testük fejlődését és a felnőtté válásukat egyaránt, ne vegyük tehát félvállról ezt a feladatukat!

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés