Térkő, az esztétikus és időtálló burkolat (x)

A térkövezett területek mindig is egy kicsivel szebb és igényesebb felület látszatát keltették – nincs ez másként napjainkban sem. Csupán annyi változott az idők során, hogy a piacon fellelhető térkövek szín-, méret- és felületválasztáka egyre szélesebb lett.

Természetes hatású, de mégis tartós elemek

Az esztétikus megjelenés mellett legalább olyan fontos szempont a tartósság, ezt a két lényeges tulajdonságot ötvözik a Barabás Téglakő Kft. térkövei is. Legnépszerűbb termékük, a Téglakő például – mely saját szabadalom – nemcsak járdák és térburkolatok építéséhez ideális, hanem kiválóan alkalmas oszlopok, falazatok, lábazati elemek elkészítésére is.

téglahíd

A Téglakő felhasználása gyakori teraszok és garázsfeljárók kialakításánál, de kerítések és pillérek kivitelezéséhez is visszatérő választás. Kreatív megoldásként használható kerti építményekhez is, például grillezők és szalonnasütők megvalósítására.

Kocsibeállók esetén a térkövek akkor is jól kihasználhatók, ha nincs szükség egybefüggő burkolatra. Parkolók esetében nagyobb a terhelés, így itt fontos a térkő alatt a megfelelő rétegrend kialakítása, illetve az ilyen területeken már vastagabb köveket javasolt választani, különben a felület egyes részei megsüllyedhetnek, és egyenetlenné válhat a talaj. Ennek következtében pedig a térkövek is sérülhetnek, szélük letöredezhet.

Térkőminták a változatos megjelenésért

A térkövek nemcsak méretben, de színválasztékban is széles palettát kínálnak, ami rendkívül változatossá teszi a felületkialakítást – akár egy termék több színárnyalata, akár több eltérő méretű és felületű kő is kombinálható.

Létezik olyan “kombi” térkő is, amely alapvetően 3-4 különböző méretből áll, ezek lerakása nagyobb odafigyelést igényel a kívánt összhatás elérése érdekében. Éppen ezért a kombi termékekhez gyakran rendelkezésre áll a gyártók által javasolt rakásminta, de véletleszerűen is lerakhatóak.

A klasszikus téglalap alakú térköveket is lehet mintába rendezni, például a halszálka minta újra visszatért a divatba. A kisebb területek esetében figyelembe kell venni a környező felületek kialakítását, mintázatát a rakásmód kiválasztásánál, azonban nagy tereknél egyik mintának sincs akadálya. Emellett a színekkel is bátran lehet játszani, hiszen egyes térkőfajták már önmagukban is színátmenetesek.

Megfelelő alapozással az időtálló végeredményért

Kellő alapozás nélkül nem szabad nekifogni térkövezni, mert az elkészült munka nem lesz megfelelő minőségű. A térkövek alatti földterületet tömöríteni és egységesíteni kell, különben egyes elemek kilazulhatnak, ami balesetveszélyes.

Érdemes beszerezni a térkövek mellé egy magasnyomású vízmosót, amivel alaposan meg lehet tisztítani a kis réseket és zugokat is. Egy sárosabb tavaszi időszak észrevehetően beszennyezheti a térkövek felületét, vagy éppen az őszi avar bomlása hagyhat nyomot rajta. A tiszta felület azonban akkor lesz igazán igényes megjelenésű, ha a nagynyomású tisztítást követően a kövek közti fugázó homok is feltöltésre, visszapótlásra kerül.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés