Az ágvágó fontossága a kertben (x)

Ebben a cikkben a kertben használatos ágvágó előnyeit fogjuk részletezni. Emellett pedig adunk néhány kézzelfogható tippet azok számára is, akik éppenséggel az ágvágó beszerzését fontolgatják. Úgyhogy munkára fel, nézzük meg kicsit közelebbről a modern ágvágók rendelkezésre állásának a hozzáadott értékét!

Milyen feladatokhoz használható egy praktikus ágvágó?

Ahogy az elnevezés is utal rá, ágvágóval a bokrok, fák vastagabb ágait tudjuk levágni vagy metszeni. Mindezt a lehető legkönnyebben, kiemelt hatékonysággal. Sőt, ami talán ennél is fontosabb, hogy a művelet legkisebb roncsolás nélkül sikerüljön.

Ezért van tehát szükség például az M Tools kertészeti áruház ágvágó kínálatából egy-egy kézre álló darabra, ha a kerti munkákat a kívánt minőségben szeretnénk megoldani. Lényeges, hogy bár sokan metszőollót használnak helyette, az ágvágó hosszú távon mégis sokkal jobb választás.

ágvágó

Látni kell, hogy a vastagabb ágakat metszőollóval nagyon nehéz vágni. Ennél is nagyobb probléma, hogy metszőollóval a vágás helyett legtöbbször kaszabolás, tépés, roncsolás történik. Ez pedig semmiképp nem tesz jót a kertben lévő fáknak, bogroknak és egyéb növényeknek.

Mi mindenre érdemes figyelni a beszerzéskor?

Ma már egy kellőképpen korszerű eszköznél alapvető elvárás lehet, hogy süllyesztékben kovácsolt, szénacél késekkel tudjunk dolgozni. Ez biztosíthatja, hogy a vágás tényleg a kívánt pontossággal és minőségben valósuljon meg.

Előnyös az is, ha a választott ágvágón kovácsolt alumíniummarkolatos zárósapkák kapnak helyet. Hasonlóképp előnnyel érhet fel a könnyű, ugyanakkor mégis erős alumíniumfogantyúk rendelkezésre állása.

A használat menetét nagyban könnyítheti, ha az ágvágón precízen állítható a késfeszesség mértéke. Ennek köszönhetően mindig aszerint tudjuk módosítani az eszköz működését, amit a körülmények indokolnak.

Amire még szintén nem árthat odafigyelni

A felhasználói tapasztalatok szerint a gyártó kiléte is sokat számít annak kapcsán, hogy a választott munkaeszköz ténylegesen tartós hozzáadott értéket jelentsen. Hogy egy példát mondjunk, a Spear & Jackson ágvágókra a legritkább esetekben sem szokott panasz érkezni.

Ami az alkalmazás menetét illeti, kímélheti a kezeket munka közben, ha ütéscsillapítással együtt sikerül ágvágót beszerezni. Hasonlóképp könnyítéssel ér fel, ha kellőképpen puha, csúszásmentes markolatok vannak az eszközön. A maximális vágási átmérő figyelembevétele, illetve a teleszkópos nyél kiválasztása is kulcsfontosságú lehet a felsoroltakon túl. 

Összegzésként annyit lehet mondani, hogy amennyiben a fentiek mindegyikét sikerül kipipálni a beszerzésnél, akkor jogosan várhatunk kifogástalan működést a választott ágvágó használata közben.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés